Sanseverija Sansevieria trifasciata

Carstvo:
Odjeljak:
Spermatophyta
Koljeno:
Monocotyledonae
Red:
Liliales
Porodica:
Vrsta:
Sansevieria trifasciata
Sinonimi:
Sansevieria craigii, Sansevieria jacquinii, Sansevieria laurentii

Karakteristike

Sanseverija (Sansevieria trifasciata Prain) je zimzelena višegodišnja biljka iz porodice šparogovki (Asparagaceae). Podzemni dio čini robustan rizom koji se ponekad nalazi djelomično izvan tla. Listovi su mesnati, okomiti, kruti i sabljasti, razvijaju se iz bazalne rozete. Tamnozelene su boje, prošarani poprečnim sivozelenim crtama s žutim rubovima. Zreli list naraste od 70 do 90 centimetara u visinu i oko 5 centimetara u širinu.

Sanseverija nam dolazi iz tropskog dijela zapadne Afrike, donešena je u Europu početkom 18. stoljeća. Kod nas se uzgaja kao sobna ukrasna biljka naročito jer tolerira sjenovita mjesta i neredovito zalijevanje. Slovi kao jedna od najboljih biljaka koje poboljšavaju kvalitetu zraka u prostorijama, uklanjajući otrovne spojeve benzena i formaldehida.[1]

Etimologija

Švedski prirodoslovac i učenik Carla Linnaeusa Carl Peter Thunberg nazvao je 1794. rod Sansevieria prema talijanskom plemiću i polihistoru Raimondu di Sangru, princu od Sanseviera (1710. – 1771.). Ime vrste trifasciata (lat. tri – tri, fascia – traka, vrpca) odnosi se na njezine šare.

Klima i stanište

Najbolje uspijeva na svijetlom prostoru, no da nije izložena direktnoj sunčevoj svjetlosti. Podnosi sjenovito mjesto, no tada izostaje cvatnja a šare na listovima postaju manje izražajne, dok izložena više svjetlosti pojačava žute nijanse. Optimalne temperature kreću se od 15 do 22 stupnja C. Ne trpi hladnoću te propada na temperaturi nižoj od 10 stupnjeva C. Ne trpi ni stajaću vodu, veliku vlažnost zraka i tla.

Uzgoj          

Razmnožavamo je dijeljenjem ili lisnim reznicama, obično u rano proljeće. Za razmnožavanje lisnim reznicama potrebno je izrezati listove na komade duge 10-15 cm i posaditi u zemlju. Preporuča se dijeljenje rizoma jer razmnožavana lisnim reznicama može izgubiti žuti rub na listovima.

Zalijevamo je  kad se površinski sloj zemlje osuši. Pri tom pazimo da ne zalijevamo srce biljke već  okolo listova, jer može doći do truljenja. Obavezno praznimo vodu koja zalijevanjem zaostane u podlošku. Previše suho mjesto može  rezultirati štitastim ušima. S druge strane, previše vlage ili hladnoće dovodi do otpadanja listova.  Gnojimo je od ožujka do listopada gnojivom za kaktuse. Presađujemo je jednom godišnje, obično na proljeće ili ljeto. Zbog plitkog korijena obično je sadimo u plitke široke posude. Pri tom stavljamo drenažni sloj nad odvodni otvor.

Upotreba

Na području Malezije sanseverija se koristi za bolove u ušima, upale, groznice i svrbež.[2] [3] Od listova mogu se dobiti čvrsta vlakna te ih iskoristiti za pravljenje užeta, korpi i sl.

Galerija fotografija

Podijeli