Preskoči do glavnog sadržaja

Sanseverija

Sansevieria trifasciata

Karakteristike

Sanseverija ili svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata Prain) je zimzelena višegodišnja biljka iz porodice šparogovki (Asparagaceae). Podzemni dio čini robustan rizom koji se ponekad nalazi djelomično izvan tla. Listovi su mesnati, uspravni, kruti i sabljasti, razvijaju se iz bazalne rozete, tamnozelene su boje, prošarani poprečnim sivozelenim crtama s žutim rubovima. Zreli list naraste od 70 do 90 centimetara u visinu i oko 5 centimetara u širinu.

Klima i stanište

Sanseverija potječe iz tropskog dijela zapadne Afrike, u Europu je donešena početkom 18. stoljeća. Uzgaja se kao sobna ukrasna biljka naročito jer tolerira sjenovita mjesta i neredovito zalijevanje.

Najbolje uspijeva na svijetlom prostoru, no da nije izložena direktnoj sunčevoj svjetlosti. Podnosi sjenovito mjesto, no tada izostaje cvatnja a šare na listovima postaju manje izražajne, dok izložena više svjetlosti pojačava žute nijanse. Optimalne temperature kreću se od 15 do 22°C. Ne trpi hladnoću te propada na temperaturi nižoj od 10°C. Ne trpi ni stajaću vodu, veliku vlažnost zraka i tla, prije zalijevanja potrebno je pustiti zemlju da se osuši.

Uzgoj          

Uzgoj          

Razmnožavamo je dijeljenjem ili lisnim reznicama, obično u rano proljeće. Za razmnožavanje lisnim reznicama potrebno je izrezati listove na komade duge 10-15 cm i posaditi u zemlju te držati na temperaturi oko 21°C. Preporuča se dijeljenje rizoma jer razmnožavana lisnim reznicama može izgubiti žuti rub na listovima.

Zalijevamo je kad se površinski sloj zemlje osuši. Pri tom pazimo da ne zalijevamo srce biljke već okolo listova jer može doći do truljenja. Obavezno praznimo vodu koja zalijevanjem zaostane u podlošku, previše vlage ili hladnoće dovodi do otpadanja listova a s druge strane previše suho mjesto može rezultirati štitastim ušima. Prihranjujemo je jednom mjesečno u fazi aktivnog rasta od ožujka do listopada tekućim gnojivom. Presađuje se kada joj korijenje posve ispuni teglu, obično svake 2-3 godine na proljeće ili ljeto. Zbog plitkog korijena dovoljna je sadnja u plitke široke posude a pri tom stavljamo drenažni sloj nad odvodni otvor.

Slovi kao jedna od najboljih biljaka koje poboljšavaju kvalitetu zraka u prostorijama, uklanjajući otrovne spojeve benzena i formaldehida.[1]

Etimologija

Švedski prirodoslovac i učenik Carla Linnaeusa Carl Peter Thunberg nazvao je 1794. rod Sansevieria prema talijanskom plemiću i polihistoru Raimondu di Sangru, princu od Sanseviera (1710. – 1771.). Ime vrste trifasciata (lat. tri – tri, fascia – traka, vrpca) odnosi se na njezine šare.

Upotreba

Na području Malezije sanseverija se koristi za bolove u ušima, upale, groznice i svrbež.[2] [3] Od listova mogu se dobiti čvrsta vlakna te ih iskoristiti za pravljenje užeta, korpi i sl.

Galerija fotografija

Pregled lokacija