Rusi svračak Lanius collurio

Carstvo:
Koljeno:
Chordata
Red:
Passeriformes
Porodica:
Vrsta:
Lanius collurio

Karakteristike

Rusi svračak (Lanius collurio L.) je ptica iz porodice svračaka (Laniidae). Tijelo mu je na stražnjem dijelu crvenosmeđe, trbuh je blijedosmećkasti do bijeli. Velike su oko 16-18 cm, težine 22-47 grama. Glava je cijela siva, no u području oka i čela izražena je crna boja kod mužjaka. Ženka te pruge nema, a leđa su joj više smećkasta i na trbuhu ima poprečne pruge. Kljun im je jak, zakrivljenog vrha.

Pjev im je cvrkutav i tih. Hrani se kukcima (npr. skakavcima) i sitnim kralješnjacima koje nabada na trnje da ih prelomi i lakše pojede, no također se hrani i miševima, gušterima, žabama i drugim malim pticama.

Stanište

Rasprostrenjena je pticu u većem dijelu Europe i u zapadnoj Aziji. Ptica je selica, u rujnu odlazi u Afriku južno od Sahare, a vraća se početkom svibnja. Staništa su joj otvorena područja, livade i travnjaci gdje ima grmlja, rubovi šuma, parkovi i zapušteni voćnjaci. Zbog upotrebe pesticida u poljoprivredi, teže dolaze do hrane što utječe i na njihovu populaciju.

Razmnožavanje

Gnijezdi se jednom godišnje u svibnju i lipnju, kada gnijezdo gradi od suhih stabljika, te mahovine u gustom grmlju obično trnovitih biljaka (glog, trnina, šipak, kupina). Ženka nese 5-6 bijela jaja koje su izraženih nepravilnih tamnosmeđih prljavih mrlja. Jaja su veličine 16×22 mm. Na njima samo ženka sjedi 13-16 dana, no o malim ptičicama se brinu oba roditelja. Mališani gnijezdo napuštaju kada navrše 14 dana, premda ih roditelji povremeno hrane još oko 20 dana.

Etimologija

Na stranim jezicima poznata je kao red-backed shrike, butcher bird (eng.), Neuntöter, Rotrückenwürger (njem.), pie-grièche écorcheur (fr.), avèrla piccola (tal.), alcaudón dorsirrojo (špa.), picanço-de-dorso-ruivo (port.), rjavi srakoper (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli