Preskoči do glavnog sadržaja

Runolist

Leontopodium alpinum

Karakteristike

Krški ili planinski runolist (Leontopodium alpinum Cass.) je zeljasta trajna biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je jednostavna, uspravna, obrasla vunasto pustenastim dlakama, naraste do 20 cm visine. Podanak je valjkast. Prizemni listovi skupljeni su u rozetu, kopljasti su i ušiljeni, listovi na stabljici su naizmjenični, duguljasti, tupog vrha. Kao i stabljika, također su obrasli gustim dlakama pomoću kojih se biljka štiti od hladnoće. Cvjetovi su skupljeni u polukuglaste zvjezdolike cvatove, čine ih središnji dvospolni, cjevasti cvjetovi dok se na rubovima nalaze samo ženski cvjetovi a okruženi su s 5-15 vodoravnim listovima te su ukupno promjera oko 2-5 cm. Cvate u srpnju i kolovozu. Plod je okruglasta, hrapava ahenija duga oko 1 mm, papus čine jednostavne čekinje koje su pri dnu srasle.

Stanište

Rasprostranjena je u dijelovima Europe i Azije, raste na kamenitim obroncima i stijenama pretplaninskih i planinskih krajeva, 1500-3000 m nadmorske visine. Kod nas je ima na Velebitu. Vrlo je rijetka i strogo je zaštićena, kako kod nas,[1] tako i u drugim zemljama. Uzgaja se kao ukrasna biljka, razmnožava se sjemenom. Sije se u rano proljeće na zaštićeno mjesto, vrlo nježno se prekrije tankim slojem zemlje i zemlja se održava vlažnom. Kada biljke narastu i vrijeme zatopli, presađuje su na stalno mjesto. Odgovara im pozicija sunčanog mjesta i dobro drenirana zemlja. Odlično im odgovara pozicija u kamenjarima.

Etimologija

Latinsko ime roda Leontopodium potječe od grčkih riječi leon (lav) i podion (nožica), zbog položaja cvjetnih glavica koji liči na lavlju šapu. Ime vrste alpinum dano je zbog staništa biljke u Alpama.[2] Na stranim jezicima nazivi su edelweiss (eng.), Alpen-Edelweiß (njem.), édelweiss, pied-de-lion, Gnaphale à pied de lion, étoile d’argent (srebrna zvijezda), étoile des glaciers (fr.), stella alpina dell’Appennino (alpska zvijezda Apenina, tal.), flor de las nieves (snježni cvijet, špa.), edelvais, pé-de-leão (port.), planika, očnica (slo.). Naziv edelweiss njemačka je riječ sastavljena od riječi edel (plemenit) i weiß (bijeli).

Rod runolista (Leontopodium) sadrži 30-40 vrsta (ovisno o autorima) no planinski runolist jedina je vrsta koja raste u Europi.

Upotreba

U narodnoj medicini koristila se za probleme probavnog i dišnog sustava te za proljev. Cvjetni ekstrakti runolista obogaćuju kreme za njegu kože, sadrže antioksidanse i djeluju protuupalno.
Cvjetovi se mogu koristiti u aranžmanima.

Galerija fotografija

Pregled lokacija