Preskoči do glavnog sadržaja

Romneja

Romneya coulteri

Karakteristike

Romneja (Romneya coulteri Harv.) je trajna vazdazelena biljka iz porodice makovki (Papaveraceae). Stabljike su glatke, razgranate, visoke 1,5-2 metra, široke oko 50-60 cm. Listovi su naizmjenični, dugi 20 cm, sivkastozeleni, duboko razdijeljeni na režnjeve koji su , peteljka je duga do 1 cm. Cvjetovi su pojedinačni, krupni, mirisni, imaju 6 naboranih bijelih latica veličine do 10 cm a u sredini su mnogobrojni žuti prašnici. Cvatu u kolovozu i rujnu. Plod je čekinjasta kapsula dužine 3-4 cm koja sadrži brojne sitne sjemenke.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u jugozapadnom dijelu Sjeverne Amerike (Kalifornija) te u Meksiku, u Australiji je danas udomaćena. Staništa su joj kanjoni i obalna područja gdje je vruća i suha klima te ima malo oborina. Tolerira kratke hladne temperature do -12°C. Razmnožava se podzemnim rizomima.

Etimologija

Latinski naziv roda Romneya izabrao je irski botaničar William Henry Harvey (1811. – 1866.) u čast irskog astronoma Thomasa Romneya Robinsona (1792. – 1882.). Ime vrste coulteri dan je u čast irskog botaničara Thomasa Coultera (1793. – 1843.) koji je sakupljao i dokumentirao biljke iz područja Meksika. Na stranim jezicima nazivi su Coulter’s Matilija poppy, California tree poppy (eng.), pavot en arbre (fr.), amapola árbol de México (špa.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija