Rikula Eruca sativa

Carstvo:
Red:
Brassicales
Porodica:
Rod:
Vrsta:
Eruca sativa
Sinonimi:
Eruca vesicaria (L.) Cav..

Karakteristike

Rikula (Eruca sativa Mill.) je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice kupusnjača (Brassicaceae). Stabljika je uspravna, uglata, malo obrasla hrapavim dlakama, u gornjem dijelu razgranata, visine do 100 cm. Listovi su varijabilni, izduženi, dugi do 15 cm, rasperani, imaju peteljke. Cvjetovi su bijeli ili svijetložućkasti, prožeti tamnoljubičastim žilicama, pomalo neugledni, nalaze se na peteljkama i skupljeni su u cvatove. Čaška ima 4 uspravnih listića koji su grubo dlakavi, vjenčić ima dužine 1,5-2 cm. Prašnika ima 6 od kojih su dva kraća a ostali su duži. Cvate od travnja do lipnja. Plod je uspravna komuška prilegnuta uz stabljiku koja sadrži sjemenke.

Uzgoj

Uzgajana je bila na cijelom mediteranu još u doba Rimskog carstva a zbog navodnih afrodizijačkih svojstava bila je zabranjena za sjetvu u samostanima u Srednjem vijeku.

Rikula se sije na početku proljeća ili u kasno ljeto jer u protivnome brzo ode u sjeme. Sije se gusto u redove na sunčan ili polusjenovit položaj, brzo niče i ne zahtijeva nikakvu brigu. Osim ako je suša, tada bi trebalo zaliti. Otporna je na mraz.

Bere se 6-8 tjedana nakon sjetve. Najlakše ju je rezat škarama, tako da se pomlađuje i nekoliko puta bere.

Listovi su joj kod nas kontinuirano izbušeni malim rupicama. Najvjerojatnije je krivac buhač, sitni kukac veličine 2-3 milimetra koji nagriza lišće. Teško ga je uhvatiti jer je sićušan i brzo visoko poskoči. Za njegove nestašne manevre ne brinemo jer smatramo da šteta nije značajna samo je malog estetskog dojma. No ako vama smeta, zalijevajte rikulu redovito jer buhač ne voli mokru zemlju. Ili pokušajte posipati pepeo oko biljaka.

Etimologija

Latinsko ime roda Eruca potječe od grčke riječi ereugomai (povraćam), zbog ljutkastog okusa biljke. Ime vrste sativa znači sijan, kultiviran, koji se često uzgaja.[1]

Na stranim jezicima nazivi su salad rocket, rucola, rucoli, rugula, colewort, roquette, arugula (eng.), Garten-Senfrauke (njem.), roquette (fr.), ruchetta, rucola, ruca (tal.), rúcula (špa.), rúcula, mostarda-persa (port.), navadna rukvica, rukola (slo.).

Upotreba

Listovi su pikantno-gorkog okusa i što su oni stariji to su gorči. Koriste se najčešće u salatama u različitim varijacijama ili kao začin. Mladi listovi sadrže 130-190 mg% vitamina C i oko 7 mg% karotina.[2]

Sjeme se također može koristiti, kao začin i za izradu senfa a u pučkoj medicini liječi se sjemenom prilikom uboda škorpiona.[3]

Galerija fotografija

Podijeli