Regenerativna krema
Krema je malo kompliciranija no bogata je kvalitetnim sastojcima i koža će vam biti zahvalna. Moguće ju je izraditi na više načina, dva izbora navedena ovdje su sa dodatkom hidroglicerolnog ekstrakta i s dekoktom (kuhanim čajem). Dekokt je snažniji, no potreban je dobar konzervans radi njega da se krema brzo ne pokvari. Ukoliko ne želite nijedno od tog raditi samo zamijenit istu količinu nekim hidrolatom ili pak običnom vodom.
Za izradu hidroglicerolnog ekstrakta gotu kole potrebno je:
- 6 g praha gotu kole (Centella asiatica)
- 5 ml glicerola
- 44 ml vode
- Dobro pomiješati, ostaviti preko noći i slijedeći dan temeljno filtrirati.
Za izradu dekokta od korijena gaveza, poljske preslice i gotu kole potrebno je:
- 10 g korijena gaveza
- 10 g poljske preslice
- 10 g gotu kole
- Zagrijati vodu u lončiću, dodati gavez i preslicu te malo kuhati.
- Ugasiti vatru, dodati gotu kolu, dobro pomiješati, staviti tanjurić na lončić te ostaviti 5 minuta.
- Naposljetku temeljno filtrirati.
Nakon gornje pripreme za izradu kreme potrebno je napravit dvije faze: jednu uljnu i jednu vodenu koje će ujediniti nakon što su svi sastojci posve otopljeni.
Receptura je za izradu 50g kreme.
Za pripremu uljne faze potrebno je:
- 6 g biljnog ulja ploda divlje ruže
- 3.5 g macerata urucuma u biljnom ulju marelice
- 1 g koenzim Q10 (40 kapi)
- 10 kapi ulja pasjeg trna
- 0.5 g vitamin E
- 12 kapi CO2 ekstrakta ružmarina
- 3.5 g emulgatora Emulium kappa
- Odvagati sve sastojku u prigodnu laboratorijsku čašicu.
Za pripremu vodene faze potrebno je:
- 0.2 g glicerola
- 0.1 g hijaluronske kiseline
- 2 g vitamina B5
- 0.2 g alantoina
- 30 g hidroglicerolnog ekstrakta gotu kole ili 30g dekokta korijena gaveza, poljske preslice i gotu kole
Preporučam izradu podijelit u 2 čaše:
- U jednoj čašici uliti mrvu glicerola i dodati hijaluronsku kiselinu. (Ovdje dodan glicerol prvenstveno omogućuje da se hijaluronska kiselina lakše otopi te je potrebno izrazito temeljno promiješati jer ako ovdje grudice ostanu izrađena krema neće bit potpuno homogena. Može se i ostaviti neko vrijeme neka nabubri pa opet miješat. )
- Dodati 15 g hidroglicerolnog ekstrakta ili 15 g dekokta, te alantoin. Vrlo dobro promiješati.
- U drugu manju čašicu dodati vitamin B5. Ljepljiv je pa će ga biti lakše izvagati ako čašicu tarirate zajedno sa žličicom i tad odvažete.
- Dodati drugih 15 g hidroglicerolnog ekstrakta ili dekokta.
- Sve 3 čašice zasebno staviti u lonac s malo vode i grijati na minimalnoj vatri nekoliko minuta dok u svima čašicama supstance nisu posve otopljene. Miješajte koliko stignete pogotovo čašicu s hijaluronskom kiselinom.
- Ugasite vatru i izvadite čašice iz lonca.
- Dobro pomiješajte čašice vodene faze (drugu i treću čašicu).
- Dodajte 7 kapi eteričnog ulja smilja u čašicu uljne (!) faze
- Sad je potrebno spojiti uljnu i vodenu fazu. Učinite to tako da vodenu fazu ulite u uljnu fazu (nipošto obrnuto!) i snažno miješate.
- Naposljetku dodate 10 kapi konzervansa Cosgard, završno sve temeljno promiješajte i dok je krema još u tekućem stanju uliti u prigodnu ambalažu.