Preskoči do glavnog sadržaja

Rebrasta patuljica

Galerina marginata

Karakteristike

Rebrasta patuljica (Galerina marginata (Batsch) Kühner) je otrovna gljiva iz porodice Hymenogastraceae. Klobuk je žućkast do svijetlosmeđ, po kišnom vremenu tamnosmeđ, u početku ispupčenog oblika, kasnije raširen, gladak, rub je rebrast po kišnom vremenu, slabo mesnat, malen, širok 1,5-4 cm. Listići su u početku žućkasti, kasnije žućkasti, gusti, uski, nejednako dugi, prirasli ili se malo spuštaju po stručku. Stručak je smeđ, u osnovnom dijelu bijel i malo proširen, valjkast, vitak, šupalj, tanak i gladak, visok 2-6 cm, debeo 2-6 mm. Vjenčić je tanak opnast. Meso je tanko, izraženog mirisa i okusa na brašno. Spore su eliptično jajolike, bradavičaste, otrusina je hrđavosmeđa.

Stanište

Raste u skupinama od kraja proljeća do sredine jeseni, nalazi se na panjevima, na srušenim i odumrlim stablima i granama bjelogoričnih i crnogoričnih stabala. Česta je vrsta.

Etimologija

Ime vrste marginata ukazuje na rebraste rubove klobuka. Na stranim jezicima nazivi su funeral bell (eng.), Gift-Häubling, Nadelholz-Häubling (njem.), galère marginée (fr.), obrobljena kučmica (slo.).

Upotreba

Smrtonosno je otrovna gljiva. Simptomi su bolovi u trbuhu, povraćanje i proljev, unutrašnje krvarenje, otkazivanje jetre, naposljetku koma i smrt.

Galerija fotografija

Pregled lokacija