Rebrasta patuljica Galerina marginata

Carstvo:
Odjeljak:
Basidiomycota
Koljeno:
Agaricomycetes
Red:
Agaricales
Vrsta:
Galerina marginata
Sinonimi:
Agaricus marginatus Batsch, Pholiota discolor Peck, Galerina venenata (Vahl) Singer

Karakteristike

Rebrasta patuljica (Galerina marginata (Batsch) Kühner) je otrovna gljiva iz porodice Hymenogastraceae. Klobuk je žućkast do svijetlosmeđ, po kišnom vremenu tamnosmeđ, u početku ispupčenog oblika, kasnije raširen, gladak, rub je rebrast po kišnom vremenu, slabo mesnat, malen, širok 1,5-4 cm. Listići su u početku žućkasti, kasnije žućkasti, gusti, uski, nejednako dugi, prirasli ili se malo spuštaju po stručku. Stručak je smeđ, u osnovnom dijelu bijel i malo proširen, valjkast, vitak, šupalj, tanak i gladak, visok 2-6 cm, debeo 2-6 mm. Vjenčić je tanak opnast. Meso je tanko, izraženog mirisa i okusa na brašno. Spore su eliptično jajolike, bradavičaste, otrusina je hrđavosmeđa.

Stanište

Raste u skupinama od kraja proljeća do sredine jeseni, nalazi se na panjevima, na srušenim i odumrlim stablima i granama bjelogoričnih i crnogoričnih stabala. Česta je vrsta.

Etimologija

Ime vrste marginata ukazuje na rebraste rubove klobuka. Na stranim jezicima nazivi su funeral bell (eng.), Gift-Häubling, Nadelholz-Häubling (njem.), galère marginée (fr.), obrobljena kučmica (slo.).

Upotreba

Smrtonosno je otrovna gljiva. Simptomi su bolovi u trbuhu, povraćanje i proljev, unutrašnje krvarenje, otkazivanje jetre, naposljetku koma i smrt.

Galerija fotografija

Podijeli