Preskoči do glavnog sadržaja

Primorska babosvilka

Armeria maritima

Karakteristike

Morska babina svila (Armeria maritima (Miller) Willd.) je trajna zeljasta biljka iz porodice vranjemila (Plumbaginaceae). Stabljika je uspravna, kruta, visoka 10-50 cm. Listovi čine gustu bazalnu rozetu, goli su ili dlakavi, tamnozeleni, uski, široki 1-3 mm. Cvjetovi su dvospolni, promjera oko 2,5 cm, čine kuglaste cvatove ružičaste, crvene ili rjeđe bijele boje, nalaze se na dugačkim, golim stapkama visoko iznad listova. Svaki cvijet ima pet latica s pet prašnika. Cvate od travnja do kolovoza. Oprašuju se kukcima. Plod je kapsula.

Stanište

Rasprostranjena je u sjevernoj hemisferi, od Europe do Sjeverne Amerike. Često se nalazi u slanim obalnim sredinama gdje malo drugih biljaka može dobro rasti. Raste na sunčanim i svijetlim mjestima, na tlima pretežito umjereno kisele reakcije. Odgovara joj suho i pjeskovito tlo. Uzgaja se kao ukrasna biljka u vrtovima i kamenjarima te za obrubljivanje puteva. Razmnožava se sjemenom koje se sije u proljeće ili jesen, može se razmnožavati i dijeljenjem u proljeće ili reznicama ljeti. Cvate obično u drugoj godini od sjetve. U uzgoju ima više kultivara koji se razlikuju po izgledu cvjetova a neke imaju i šareno lišće.

Etimologija

Naziv roda Armeria moguće dolazi od keltske riječi armer, tj. složenice riječi ar (blizu), mer (more), zbog staništa obalnih područja. Ime vrste maritima također ukazuje na morsko stanište. Na stranim jezicima nazivi su sea thrift, sea pink (eng.), Strand-Grasnelke, Gewöhnliche Grasnelke (njem.), armérie maritime, œillet marin, gazon d’Olympe (fr.), clavelina de mar (špa.), estancadeira, relva-de-espanha (port.), obmorski pečnik (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija