Preskoči do glavnog sadržaja

Presnac

Lactifluus volemus

Karakteristike

Presnac ili prijesna mliječnica (Lactifluus volemus (Fr.) Kuntze) je vrsta jestive gljive iz porodice Russulaceae. Klobuk je narančastosmeđ, kasnije svjetliji, u sredini tamniji i udubljen, u početku ima jako uvijen rub, gladak, gol, na rubu podvijen, mesnat, širok 5-12 cm. Listići su blijedožuti, kasnije potamne, na pritisak posmeđe, gusti su, tanki, spušteni niz stručak. Stručak je boje kao i klobuk, na dodir posmeđi, valjkast, tvrd, pun, čvrst, visok 6-10 cm, promjera 1-2 cm. Meso je bijelo, kasnije posmeđi, debelo, tvrdo, lomljivo, ima puno bijelog mliječnog soka koje na zraku posmeđi, slatkastog je okusa. Spore su okrugle, otisak je bijele boje.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Raste pojedinačno ili češće u skupinama ljeti do kasne jeseni, staništa su listopadne, crnogorične i mješovite šume.

Etimologija

Ime prijesna mliječnica dobila je jer se može jesti sirova (prijesna). Na stranim jezicima nazivi su weeping milk cap, voluminous-latex milky (eng.), lactaire à lait abondant (fr.), peveraccio giallo (tal.), lactario anaranjado (špa.), sočna mlečnica, brinjeva mlečnica, mlečna pečenica (slo.).

Upotreba

Jestiva je gljive, vrlo cijenjena, može se jesti i sirova. Slabo podnosi zamrzavanje i sušenje.

Galerija fotografija

Pregled lokacija