Preskoči do glavnog sadržaja

Plavi admiral

Limenitis reducta

Karakteristike

Plavi admiral (Limenitis reducta Staudinger) je dnevni leptir iz porodice šarenaca (Nymphalidae). Krila su mu na gornjoj strani tamnoplava, na prednjim krilima imaju bijele mrlje, stražnja krila imaju bijeli isprekidan pojas. Donja strana je crvenosmeđa s bijelim mrljama. Raspon krila im je 4,5-5,5 cm, ženka je slična mužjaku jedino je malo veća.

Razvoj leptira

Ženka pojedinačno polaže jajašca na gornju stranu listova biljaka roda kozokrvina (Lonicera). Jajašca su okrugla, zelena, bijelih dlačica, mnogobrojnih rupica kao pčelinje saće. Gusjenica je zelena, na stranama ima bijele duže pruge, prekrivena je dlakavim ispupčenjima smeđe boje, na donjoj strani je crvena kao i noge, glava je crvenosmeđa i bijelih točaka. Prezimljuje u toj fazi i može se više-manje naći u cijeloj godini. Kukuljica je smeđesiva, na leđima ima jaku izbočinu s mrljama, priljepljena je na grane biljaka.

Leti od svibnja do rujna u dvije generacije. Odrasli leptiri hrane se biljnim sokovima.

Stanište

Rasprostranjen je u srednjoj i južnoj Europi, u zapadnoj Aziji. Staništa su mu suha mjesta, rubovi šuma, svijetle šume od nizinskih do brdskih područja.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su southern white admiral (eng.), Blauschwarzer Eisvogel (njem.), sylvain azuré (fr.), ninfa de los arroyos (špa.), modri trepetlikar (slo.), plavi čestarac (sr.).

Galerija fotografija