Preskoči do glavnog sadržaja

Plava felicija

Felicia amelloides

Karakteristike

Plava felicija (Felicia amelloides (L.) Voss) je jednogodišnja zimzelena biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Stabljika je dlakava, uspravna, jako razgranate, visoka 50 cm, ponekad i više. Listovi su nasuprotni, eliptični ili obrnuto jajasti, dugi 2-5 cm, široki 1-2,5 cm, tupi ili ušiljeni, cjelovitih rubova koji su savijeni prema dolje, kruti, grubi, prekiveni čekinjastim dlakama, na licu tamnozeleni, naličje je svjetlije, donji listovi imaju kratku peteljku. Cvjetovi su jednostavni, pojedinačni, promjera oko 3-4 cm, nalaze se na vrlo dugačkim stapkama duljine do 18 cm. Cvjetnu glavicu čine 12 latica koje su svijetloplave a u sredini se nalazi mnogo žutih cjevastih cvjetova. Cvate od svibnja do listopada.  Plod je tamnosmeđi i sitnodlakav ahenij.

Stanište i uzgoj

Rasprostranjena je u Južnoj Africi gdje raste na pješčanim stijenama i plažama, šljunčanim padinama od nizina do 1000 m nadmorske visine. U Europu je unešena sredinom 18. stoljeća. Uzgaja se kao ukrasna biljka zbog dekorativnih cvjetova.

Odgovara joj sunčano mjesto, podnosi jako i direktno sunce te vjetar. Razmnožava se sjemenom koje se sije u veljači ili ožujku na zaštićeno mjesto. Za klijanje sjeme traži temperaturu od barem 15-18 °C. Potom se presađuje nakon 8-10 tjedana, obično sredinom svibnja na razmak 25-30 cm. Može se također sijati direktno u tlo kada je zemlja dovoljno topla ili se razmnožavati vršnim reznicama u proljeće ili krajem ljeta. U uzgoju generalno traži minimalnu temperaturu 10°C. Radi boljeg grananja dobro je mladim biljkama nekoliko puta otkinuti vrhove. Voli blago vlažno tlo te se zalijeva obilno ali se višak vode odstrani jer se ne smije zadržavati oko korijen. Prije ponovnog zalijevanja ostavi se zemlja da se osuši.

Osjetljiva je na mraz i u hladnim podnebljima uzgaja se kao jednogodišnja biljka. Iduće godina sama se zasije. Na zaštićenom i toplom mjestu cvate tijekom skoro cijele godine.

Etimologija

Naziv roda Felicia potječe od latinske riječi felix (sretan) te se često koristi kao žensko ime. Ime vrste amelloides ukazuje na sličnost biljke s brdskim zvjezdanom (Aster amellus) a postojala je i kontroverza oko toga treba li felicija biti svrstana odvojena od roda Aster. ,Najvažnija razlika između ovih biljaka leži u obliku ploda. Na stranim jezicima nazivi su blue daisy bush, blue felicia (eng.), Kapaster (njem.), margarita azul (špa.), pâquerette bleue, marguerite du Cap (fr.), kapska nebina (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija