Pješčarka
Suillus variegatus
Karakteristike
Pješčarka (Suillus variegatus (Sw.) Kuntze) je jestiva gljiva iz porodice Suillaceae. Klobuk je žutosmeđ, blijedo pustenast, mesnat, polukružan, izbočen, ljuskav, suh, širok 5-18 cm. Cjevčice su blijedožućkaste, na dodir prvo poplave, pa postanu smeđe, kratke su, rupice su žućkastosmeđe, sitne. Stručak je svjetliji od klobuka, pun, gladak, u donjem dijelu zadebljan, visok 6-10 cm, promjera 2-4 cm. Meso je žućkasto ili blijedo narančasto, na presjeku dobi plavkastu nijansu, meso klobuka je mekano, meso stručka je malo žilavo, neugodnog mirisa na klor, blagog okusa. Spore su izdužene, otrusina je žućkastosmeđa.
Stanište
Rasprostranjena je u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Raste u velikim skupinama ljeti i u jesen, u crnogoričnim šumama, pogotovo ispod borova, odgovara joj pješčano tlo.
Etimologija
Na stranim jezicima nazivi su velvet bolete, variegated bolete (eng.), Sand-Röhrling (njem.), bolet moucheté, bolet tacheté (fr.), pinarolo (tal.), peščena lupljivka (slo.), peščarka (sr.).
Upotreba
Jestiva je gljiva, premda slabije kvalitete. Jede se mlada, zbog neugodnog mirisa po kloru miješa se sa drugim gljivama.