Pirika Elymus repens

Carstvo:
Red:
Poales
Porodica:
Vrsta:
Elymus repens
Sinonimi:
Agropyron repens (L.) P.Beauv, Elytrigia repens (L.) Desv. ex Nevski, Triticum repens L.

Karakteristike

Pirika (Elymus repens (L.) Gould) je višegodišnja biljka iz porodice trava (Poaceae). Vlati su uspravne i čvrste, naraste do 150 cm visine. Podanak je puzajuć, bijeli, dubok do 20 cm no vrlo dug. Dužina podanka na jednom hektaru može iznositi i do 5000 km, a na 1 m² mogu se naći podzemni organi čija je težina oko 3 kg.[1] Listovi su dugački, uski i plosnati, ušiljenog vrha, na licu su hrapavi. Lisni rukavci su goli ili češće dlakavi. Cvjeta od svibnja do kolovoza cvjetovima skupljenima u oko 10 cm dugačkim klasovima. Klas se sastoji od 7-36 klasića jajastog oblika od kojih svaki sadrži 3-5 cvjetova. Plod je dlakavo pšeno. Biljka proizvede 300 – 1000 pšena godišnje.[2] Zadržava klijavost do 4 godine.

Stanište

Rasprostranjena je biljka u većem dijelu Europe, Azije i sjeverne Afrike, od nizina do planinskog pojasa. Raste kao na livadama, pašnjacima, uz putove i živice, na oranicama i u vrtovima kao korov koji se teško kontrolira, teško ga se vadi i uništi. U literaturi je zabilježen podatak da su mu pod usjevom ječma podzemni organi u godini ostvarili dužinu od 28 900 m/ha.[3] Širi se podzemnim podancima i sjemenom. Na podancima ima velik broj pupova iz kojih se mogu razviti nove biljke, međutim većina ih je ipak dormantna osim u slučaju kad joj se stanište naruši, te se probudi i u borbi za preživljavanje snažno tvori nove izdanke. Dobro podnosi sušu i plavljenje.

Smatra se vrlo dobrom krmom.

Etimologija

Latinsko ime roda Elymus starogrački je naziv za proso ili prema drugom izvoru potječe od grčke riječi elymos (omotač), jer se upotrebljavalo za pletenje. Ime vrste repens znači puzajući.[4] Na stranim jezicima nazivi su couch grass, common couch, twitch (eng.), Kriech-Quecke, Gemeine Quecke, Gewöhnliche Quecke (njem.), chiendent officinal, chiendent commun (fr.), gramigna (špa.), grama (špa.), plazeča pirnica (slo.), pirevina (sr.).

Upotreba

Sakupljanje

Podanci pirike sakupljaju se obično početkom jeseni ili na početku proljeća kada se zemlja obrađuje radi lakšeg vađenja. Nakon što se očiste od malih korijena dobro se operu i stave sušiti na prozračno i umjereno toplo mjesto a nakon sušenja narežu se na manje komadiće te čuvaju na suhom i tamnom mjestu.

Priprema

Podanci su jestivi, imaju ugodan miris i slatkast okus a sadrže i hranjive tvari (bjelančevine, masti, vitamine).

Osim sušenja i pripremanja u obliku čaja, mogu se pržiti te koristiti kao nadomjestak za kavu ili mljeti u brašno. U travarstvu podanak pirike koristi se za cistitis, uretritis i prostatitis, za terapiju dobroćudne dipertrofije prostate, pijeska, kamenca, gihta, reumatskih tegoba.[5]

Doziranje

  • 1 žličica podanka pirike kuha se 10 minuta. Pije se 6-8 tjedana po 1 šalica poslije jela.

Galerija fotografija

Podijeli