Preskoči do glavnog sadržaja

Pieris

Pieris japonica

Karakteristike

Pieris (Pieris japonica (Thunb.) D. Don ex G. Don) je zimzeleni grm iz porodice vrijesova (Ericaceae). Naraste 2-4 m visine, krošnja mu je gusta. Listovi su naizmjenični, jednostavni, izduženo ovalni, dugi 3-10 cm, kožnati, sitno nazubljenih rubova, u početku su bakrenocrveni, kasnije na licu tamnozeleni, naličje im je svjetlije, grane su crvene. Cvjetovi su bijeli, zvonasti, pognuti, dugi 5-15 cm, nalaze se na kratkim stapkama, skupljeni su na vrhovima grana u cvatove duge 8-10 cm. Javljaju se na prošlogodišnjim grančicama, cvatu od ožujka do svibnja. Plod je drvenasta kapsula koja sadrži brojne sitne sjemenke.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u istočnoj Aziji (Japan, Tajvan, Kina). Uzgaja se kao ukrasna biljka, u Europi od početka 20. stojeća. Razmnožavanje se vrši margotiranjem krajem proljeća ili u rano ljeto. Odgovara joj polusjenovito stanište i vlažno tlo blago kiselkaste reakcije i s malo pijeska, ne voli vapnenasto tlo. Otporna je na hladne temperature do -15°C, sadi se na mjestu zaštićenom od jakih naleta vjetrova. Orezuje se nakon cvatnje u kasno proljeće. Sporog je rasta.

Od varijeteta poznat je P. japonica “variegata” koja ima listove bijelih rubova.

Etimologija

Naziv roda Pieris potječe od imena jedne od grčkih područja koje je prema grčkoj mitologiji bio dom muza. Ime vrste japonica ukazuje na izvorno stanište. Na stranim jezicima nazivi su Japanese andromeda, Japanese pieris (eng.), andromède du Japon (fr.), andromeda giapponese, asebo (tal.), andromeda japonesa (špa.), japonski pieris (slo.).

Upotreba

Otrovna je biljka.

Galerija fotografija