Preskoči do glavnog sadržaja

Petunija

Petunia

Karakteristike

Petunija (Petunia) je rod jednogodišnjih cvjetnica iz porodice pomoćnica (Solanaceae). Potječe iz Južne Amerike. Cvjetovi su cjevasta oblika, s laticama koje su s izraženim žilicama a mogu biti raznih boja od bijelih, ružičastih, crvenih, ljubičastih, šarenih…  Imaju težak, slatkast miris. Stabljike i listovi su ljepljivi na dodir. Možemo ih uzgajati u zatvorenom prostoru, na balkonu, terasi kao i na vrtnoj gredici.

Klima i stanište

Uspijeva na izravnom suncu ili polusjeni, zaštićena od jakog vjetra. Zahtijeva redovito zalijevanje i gnojidbu. Uzgajamo ih na cvjetnim gredicama ili u teglama kojimaukrašavamo balkone, prozore i terase.

Njega, zaštita i gnojidba

Petunije sijemo u veljači ili ožujku na zatvorenom prostoru. Kada nikne prvi par listova presađujemo ih u pojedinačne posude gdje stoje do presadnje na stalno mjesto. Pojedine vrste razmnožavaju se u rujnu i listopadu reznicama s ovogodišnje biljke. Nakon što uzmemo reznice, stavimo ih u lončanicu sa zemljom da se ukorijene. Zahtjevne su u pogledu vode, bilo bi dobro kad bi se zalijevale svaki dan. Treba biti oprezan kako ne bi polili listove. Voli obilnu gnojidbu prilikom sadnje kao i tokom vegetacije. Češća gnojidba rezultira boljom cvatnjom.
Ocvale cvjetove uklanjamo da bi pospješili cvatnju. Pri tom otkidamo peteljku i ocvali cvijet. Na kraju sezone ostavimo nekoliko cvjetova za sjeme.

Vrste

  • Petunia x hybrida – najčešća vrsta.
  • Petunia skupina Grandifora – ističu se veliki cvjetovi promjera i do 10 cm.
  • Petunia skupina Miliflora – male biljke, sitnih cvjetova, obično se koriste za pokrov tla.
  • Viseće ili puzajuće petunije – niskog rasta i dugih izboja.
  • Petunia skupina Multiflora – otporna na suše i jake oborine.

Biološki savjeti i mješovite kulture

Dobro je skraćivati preduge izbojke, na taj način petunije ostaju guste i pune pupova.

Galerija fotografija

Pregled lokacija