Perasto kovilje Stipa pennata

Carstvo:
Red:
Poales
Porodica:
Rod:
Vrsta:
Stipa pennata

Karakteristike

Perasto kovilje (Stipa pennata L.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice trava (Poaceae). Naraste 30-90 cm u visinu. Listovi su nasuprotni, linearni, cjelovitih rubova, paralelne nervature, dugi 20-40 cm. Cvjetovi su skupljeni u metličaste cvatove koje se njišu i na laganom povjetarcu. Cvate u svibnju i lipnju. Sjeme se lako širi vjetrom.

Stanište

Rasprostranjen je u većem dijelu Europu, Aziji i sjevernoj Africi. Raste u većim skupinama na suhim, toplim i sunčanima područjima u nizinskom pojasu. Strogo je zaštićena vrsta. Uzgaja se kao ukrasna biljka, razmnožava se sjemenom. Otporna je na hladne temperature do -20°C.

Etimologija

Naziv roda Stipa potječe od grčke riječi styppe (kučina), zbog osi koja je prekrivena finim dlakama. Ime vrste potječe od riječi pennatus (perast).[1] Na stranim jezicima nazivi su European feather grass (eng.), Echtes Federgras, Grauscheiden-Federgras, Flunkerbart (njem.), stipe pennée, stipe plumeuse, stipe à feuilles pennées (fr.), lino delle fate piumoso (tal.), peresatsa bodalica (slo.).

Upotreba

Koristi se jedino u suhim cvjetnim aranžmanima.

Galerija fotografija

Podijeli