Preskoči do glavnog sadržaja

Penstemon

Penstemon

Karakteristike

Penstemon (Penstemon) je rod jednogodišnjih, dvogodišnjih ili višegodišnjih zeljastih biljaka iz porodice trputaca (Plantaginaceae). Stabljike su uspravne, narastu 10-90 cm visine, neke biljke su grmovi visoki i do 3 metra. Listovi su nasuprotni. Cvjetovi su dvospolni,dugi do 5 cm, imaju dvije usne, raznih su boja od plave, ljubičaste, crvene, ružičaste, bijele… a često im je grlo i žile snažno kontrastno. Karakteristično je za njih da od ukupno pet prašnika koliko ih imaju četiri su plodna no jedan je zakržljali. Mnogo cvjetova skupljeno je u cvatove u gornjem dijelu biljke. Cvatu od lipnja do listopada. Plodovi su kapsule koje sadrže sjemenke.

Stanište

Prirodno su rasprostranjene u Sjevernoj Americi, u Europi se uzgajaju od početka 19. stoljeća.. Odgovaraju im sunčano do polusunčano mjesto, dobro drenirana zemlja kiselkaste reakcije. Razmnožavanje se vrši sjemenom koje se sije na zaštićeno krajem zime ili početkom proljeća, uglavnom barem 3 mjeseca prije nego što se presađuje ili reznicama zrelih biljaka krajem ljeta i u jesen. Razvijen je velik broj hibrida. Ukoliko se želi pospješiti cvatnja preporučljivo je otkidati ocvale cvjetove.

Rod sadrži preko 200 vrsta.

Etimologija

Naziv roda penstemon potječe od grčkih riječi pente (pet) i stemon (prašnik). Na stranim jezicima osim kao penstemon biljke su još poznate pod nazivom beardtongue (eng.), Bartfaden (njem.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija