Preskoči do glavnog sadržaja

Pčele

Apinae

Karakteristike

Prave pčele (Apinae) su kukci koji zajedno sa bumbarima spadaju u istoimenu porodicu pčela (Apidae). Postoji preko 20 000 vrsta nastanjenih diljem svijeta.
Kao i drugi insekti, pčela ima 3 para nogu i 2 para krila. Tijelo joj je prekriveno dlačicama te je prepoznatljive crno-žute pruge. Većina ženki ima žalac i na trećem paru nogu nosi malu košaricu u kojoj sakuplja pelud.

Pčele medarice

Određene vrste pčela, uključujući najpoznatiju pčele medarice koje proizvode med, žive u kolonijama. Postoje 3 vrste pčela kod njih: kraljica koja dnevno liježe više od 100 jajašca, pčele radilice koje su isključivo ženke i one skupljaju pelud i treća vrsta su trutevi kojima je jedini zadatak da oplode kraljicu nakon čega ugibaju. Čak se ni sami ne hrane, već ih hrane pčele radilice.

Da bi pčela radilica dojavila kolegicama gdje je našla izvor hrane, prenosi im informaciju “plešući” specifičan ples. Pred svojom publikom ona će se kretati na specifičan način kojim opisuje gdje se i koliko daleko nalazi izvor hrane. Taj njihov način komunikacije otkrio je Karl von Frisch, austrijski etolog, koji je za to 1973. godine dobio Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu.

Solitarne pčele

Za razliku od pčela medarica, solitarne pčele ne žive u kolonijama i ne sakupljaju veće količine meda. Svaka ženka radi zasebno leglo na pogonom mjestu a u potrazi za hranom izlaze i za hladnih temperatura.

Pčele ubojice

Jedna posebno istaknuta vrsta pčela je afrikanizirana pčela, možda više poznatija pod nazivom pčela ubojica. 1957. godine stvorili su je znanstvenici u Brazilu kada su htjeli stvoriti novu vrstu pčele koja bi davala više meda i bila bolje prilagođena tropskoj klimi. Pčele su ubrzo pobjegle iz košnica, križale se sa tamošnjim pčelama i raširile po cijelom kontinentu. Smatraju se vrlo invazivnom vrstom.

Razlog zašto su dobile zastrašujući epitet “pčela ubojica” je zato što su više agresivnije od običnih pčela, češće zauzimaju borbeni stav i na malu provokaciju veća je vjerojatnost da će ubosti, a u svom cilju da ubodu svoju će metu ganjati puno više nego normalna pčela. Ukoliko se jednu pčelu iritira ili ubije, cijela će kolonija napasti.
Afrikanizirane pčele u konačnici daju više meda, te su čest odabir za pčelare u Americi.

Galerija fotografija