Preskoči do glavnog sadržaja

Pasji zub

Erythronium dens-canis

Karakteristike

Pasji zub (Erythronium dens-canis L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice ljiljana (Liliaceae). Stabljike su uspravne, gole, narastu do 20 cm visine. Lukovica je bijela, jajasto duguljasta, obavijena tankim smeđim omotačem, duga do 3 cm, široka oko 7 mm. Listovi rastu u paru, goli su, ovalni ili lancetasti, dugi 4-7 cm, široki 2-3 cm, prekriveni prljavosmeđim mrljama, suženi u dugačku žljebastu peteljku. Cvjetovi su pojedinačni, dvospolni, viseći, veliki 2,5-5 cm. Ocvijeće čine 6 duguljastih, slobodnih listića ružičaste boje koji su dugi do 4,5 cm, široki do 1 cm i prema nazad jako uvinuti. Plodnica je trogradna i nadrasla, sadrži više sjemenih zametaka. Prašnika ima šest, dvostruko su kraći od listova ocvijeća. Cvate od ožujka do svibnja. Plod je obrnuto jajasti tobolac tupih rubova koji sadrži brojne svijetlosmeđe sjemenke koje raznose mravi.

Stanište

Rasprostranjena je u središnjoj i južnoj Europi te u dijelovima Azije sve do Japana. Raste na vlažnim, polusjenovitim staništima listopadnih šuma, na rastresitim, humusnim tlima bogatima dušikom. Možemo je naći od nizina do 1000 m nadmorske visine. Kod nas se vodi kao osjetljiva svojta i zaštićena je vrsta.

Uzgaja se i kao ukrasna biljka. Razmnožavanje se vrši dijeljenjem lukovica koje se sade na dubinu od 7-15 cm. Biljkama odgovara polusunčano do polusjenovito stanište, rahla i svježa zemlja.

Od kultivara značajniji su

  • Album‘, ‘Niveum‘ –  cvjetovi su bijeli
  • Carneum‘ – cvjetovi su rozi
  • Charmer‘ – cvjetovi su bijeli, obojeni crveno, biljka je višeg rasta, naraste do 30 cm
  • Frans Hals‘ – listovi su išarani i krupniji, cvjetovi su svijetloružičasti
  • Lilac Wonder‘ – cvjetovi su mali, purpurni, na osnovi imaju smeđu mrlju
  • Pink Perfection‘ – cvjetovi su rozi, krupni, veliki oko 5 cm, ranije cvatu
  • Purple King‘ – cvjetovi su svijetloljubičasti, na rubovima bijeli i u sredini tamnosmeđi, listovi su izraženije išarani
  • Rose Queen‘ – duboko rozi cvjetovi, išarani listovi
  • Snowflake‘ – cvjetovi su bijeli, listovi su išarani
  • White Splendor‘ – cvjetovi su bijeli s tamnosmeđom ili crnkastopurpurnom mrljom u sredini, cvate ranije

Etimologija

Latinsko ime roda Erythronium potječe od riječi erythros (crven), dano je zbog crvenih cvjetova i listova sa crvenim pjegama. Ime vrste dens-canis doslovce se prevodi kao pasji zub (dens – zub, canis – pas), zbog zuboliko izgleda cijepane lukovice.[1] Na stranim jezicima nazivi su dog’s tooth violet, dogtooth violet (eng.), Hunds-Zahnlilie, Hundszahn, Europäischer Hundszahn (njem.), dent-de-chien, satyrion rouge (fr.), dente di cane, satiro rosso, collostorto (tal.), diente de perro, diente sangriento, mantecón (špa.), navadni pasji zob (slo.).

Upotreba

Jestivi su listovi, mogu se konzumirati sirovi ili se kuhaju u varivima. Lukovica je također jestiva, može se sušiti, mljeti i koristiti kao brašno ili se kuha 10 min u slanoj vodi. Bogata je škrobom. S obzirom da je biljka zaštićena, do lukovice je teže doći a ima i malo listova bolje je divlje biljke pustiti na miru, a eventualno probati one uzgojne.[2]

Galerija fotografija

Pregled lokacija