Preskoči do glavnog sadržaja

Pampas trava

Cortaderia selloana

Karakteristike

Pampas trava (Cortaderia selloana (Schult. & Schult.f.) Asch. & Graebn.) je ukrasna trava iz porodice trava (Poaceae). Travnati busen naraste do 80 cm a cvijet preko 200 cm. Listovi su dugi, uski, boja varira od srebrnozelene do maslinasto zelene. Cvjetovi su složeni u metlice roze, sive ili bijele boje. Cvate krajem ljeta, u rujnu i listopadu. Oprašuje se vjetrom zbog čega nema potrebu razviti kukcima privlačne cvjetove. Postoje muške i ženske biljke, muške ne stvaraju cvijet.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena na području Južne Amerike (Brazil, Argentina i Urugvaj), u Europu je unešena sredinom 19. stoljeća. Negdje se smatra invazivnom, ima je primjerice u susjednoj Italiji.

Uzgoj

Sadimo je u proljeće. Održavanje čini uklanjanje suhih listova i cvjetova. Tijekom ljeta trebamo je slučjima suše obilno zalijevati. Orezujemo je u veljači ili ožujku i to 10-15 cm iznad tla kako bi se lijepo obnovila i brže potjerala. Dugački listovi zimi štite od niskih temperatura.

S obzirom na to da je biljka osjetljivija na niske temperature mlade biljke prekrivamo suhim lišćem dok kod starijih povežemo listove te korijen također prekrijemo slojem malča. Na proljeće uklanjamo zaštitu.

Razmnožavamo  je sjemenom i dijeljenjem busena. Sjeme se sije krajem zime do lipnja, inače vrlo brzo gubi na klijavosti. Busen dijelimo u proljeće no tek kad biljka napuni 5 godinu, pri tom valja paziti da ne oštetimo korijenje koje raste vodoravno a ne okomito. Voli sunčane položaje zaštićene od vjetrova te vlažnu, hranjivu  i dobro dreniranu zemlju. Teškom tlu dodajemo šljunka, razmrvljenih crijepova i slično kako bi smo osigurali drenažni sloj jer  zadržavanje vode oko korijena može dovesti do truljenja i smrzavanja istog.

Etimologija

Latinsko ime roda Cortaderia potječe od španjolske riječi cortar (rezati) čime se ukazuje na listove nazubljenih rubova. Ime vrste selloana dano je u čast njemačkog botaničara Friedricha Sellowa (1789. – 1831.) koji je poznat kao jedan od prvih europskih istraživača flore Brazila. Na stranim jezicima nazivi su pampas grass (eng.), Amerikanische Pampasgras, Silber-Pampasgras (njem.), herbe de la pampa, roseau à plumes (fr.), erba delle Pampas (tal.), cortadera, hierba de las Pampas (špa.), pampaška trava (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija