Preskoči do glavnog sadržaja

Obični zviždak

Phylloscopus collybita

Karakteristike

Obični zviždak (Phylloscopus collybita Vieillot) je ptica iz porodice Phylloscopidae. Mužjak i ženka slični su u izgledu. Malog su rasta, dužine oko 12 cm, s rasponom krila između 15 i 21 cm a teže otprilike 6-10 g. Gornji dio tijela je svijetle maslinastozelene boje, donji dio je bijeli do sivkast. Iznad oka ima blijedu horizontalnu prugu. Kljun je malen i šiljast, u korijenu tek malo proširen dok su mu noge.

Pjev mu je dug i monoton, poznat je po svojoj karakterističnoj i jednostavnoj pjesmi koja se često ponavlja

Stanište

Rasprostranjen je na području gotovo cijele Europe i zapadne Azije. Raširen je u svijetlim šumama s bjelogoričnim vrstama drveća, uz vlažna područja, uz rijeke, jezera, u parkovima i vrtovima.

Razmnožavanje i prehrana

Gnijezdi se jedan do dva puta godišnje, obično od kraja travnja do početka kolovoza. Gnijezdo gradi na tlu ispod grmolike vegetacije, oblikuje ga u loptastu formu s otvorom sa strane, izrađuje ga od trave, suhih stabljika, lišajeva i mahovine, a unutrašnjost oblaže perjem. Ženka polaže 4-8 bjelkastih jaja s tamnim točkama, svaka veličine oko 15 mm. Inkubacija traje oko dva tjedna, tijekom kojih ženka sjedi na jajima. Oba roditelja hrane mlade ptice otprilike dva tjedna dok ne postanu samostalne.

U Hrvatskoj, prisutan je kao gnjezdarica u kontinentalnom dijelu i sjevernom priobalju, dok je u južnom dijelu neredovita gnjezdarica. U južnijem dijelu priobalja, redovito zimuje, dok u kontinentalnom dijelu zimi rijetko.

Hrani se insektima i njihovim ličinkama. Neumorno se kreće kroz lišće ili kratkotrajno lebdi dok love plijen. Zviždak je zabilježen kako lovi insekte iz više od 50 različitih obitelji, uključujući muhe i druge male i srednje velike beskralježnjake. Hrani se još jajima i larvama leptira i moljaca, posebno onih zimskih vrsta, te nekim bobicama. Procjenjuje se da zviždak treba unijeti otprilike trećinu svoje tjelesne težine u insektima svakodnevno.

Strogo je zaštićena vrsta u Hrvatskoj.

Etimologija

Naziv roda Phylloscopus potječe od grčkih riječi phullon (list) i skopos (posmatrač, istraživač), što ukazuje na karakteristično ponašanje ptica koje često love insekte i istražuju lišće u potrazi za hranom. Ime vrste collybita potječe od grčke riječi kollubistes koji se odnosio na osobu koja se bavi zveckanjem novcima ili metalnim predmetima, zbog zvučnog i zveckajućeg zvuka kojeg ptica proizvodi. Na stranim jezicima poznata je kao chiffchaff (eng.), Zilpzalp, Weidenlaubsänger (njem.), pouillot véloce (fr.), luì piccolo (tal.), mosquitero común (špa.), felosa-comum (port.), vrbji kovaček, vrbja listnica (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija