Obični kosac Phalangium opilio

Carstvo:
Koljeno:
Arthropoda
Red:
Opiliones
Porodica:
Vrsta:
Phalangium opilio

Karakteristike

Obični kosac (Phalangium opilio L.) je vrsta lažipauka iz porodice kosaca (Phalangiidae). Tijelo mužjaka je jajasto, dugo 4-7 mm, na gornjoj strani tamnosmeđe, trbušna strana je bijela, ženka je mrvu veća i malo svjetlija. Noge su im vrlo duguljaste, duge i do 5,5 cm, tanke, svijetlosmeđe su do crne boje, prekrivene bodljicama. Imaju samo jedan par točkastih očiju. Nemaju predljivih žlijezda te ne prave mrežu.

Ženka pojedinačno polaže 80-100 okruglasta jajašca na vlažna mjesta u pukotine drveća i zidova, ispod kamena. Jajašca prezime i mali kosci izlegnu se idućeg proljeća čim zatopli. Životni vijek im je godinu dana. Možemo ih vidjeti od lipnja do studenog. Aktivni su noću, hrane se uginum kukcima, lisnim ušima, malim paucima i sl. Kao obranu od predatora izlučuje neugodni miris. Nemaju žlijezde kojima izlučuju otrove.

Stanište

Rasprostranjeni su u srednjoj Europi, jugozapadnoj i srednjoj Aziji, sjevernoj Africi, unešeni su u Sjevernu Ameriku. Staništa su im vlažne livade, travnjaci, vrtovi, otvorena zemljišta u nizinskom i brdskom području. Prezimljuje u panjevima, starim deblima i u pukotinama zidova.

Etimologija

Ime kosac dobio je jer mu se otkinuta noga steže i pomiče kao da kosi. Na stranim jezicima nazivi su harvestman (eng.), falangio, ragno della campagna (tal.),

Galerija fotografija

Podijeli