Obična uvijača Paxillus involutus

Carstvo:
Odjeljak:
Basidiomycota
Koljeno:
Agaricomycetes
Red:
Boletales
Porodica:
Vrsta:
Paxillus involutus
Sinonimi:
Agaricus involutus Batsch, Omphalia involuta (Batsch) Gray, Agaricus contiguus Bull., Agaricus adscendibus Bolton

Karakteristike

Osjetljiva ili obična uvijača (Paxillus involutus (Batsch) Fr.) je vrsta otrovne gljive iz porodice PaxillaceaeKlobuk je tamnosmeđe boje, u početku izbočen, poslije se otvori i postane udubljen ili ljevkast, jako uvrnutih rubova, maljav, širok 5-15 cm. Listići su blijedi, na dodir i na prerezu postanu tamnosmeđi, račvasti su, na stručku jamasto spojeni. Stručak je smeđ, valjkast, pun, u donjem dijelu tanji, visok 4-5 cm, debeo 1-2 cm. Meso je u početku žuto, potom smeđe, prilikom kuhanja pocrni. Spore su eliptične, glatke, otrusina je žutosmeđa.

Stanište

Prirodno je rasprostranjena u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi, čovjek ju je nenamjerno raširio i u druge dijelove svijeta preko sadnica stabala. Vrlo je česta, raste u kasno ljeto i jesen, ponekad i do zimu, u bjelogoričnim i crnogoričnim šumama, na rubovima šuma, u parkovima.

Etimologija

Ime vrste involutus latinska je riječ te ukazuje na rub klobuka koji je pogotovo u mladosti jako uvijen prema listićima. Na stranim jezicima nazivi su brown roll-rim, common roll-rim, poison pax (eng.), Verkahlende, Kahle Krempling (njem.), paxille enroulé (fr.), navadna podvihanka (slo.).

Upotreba

Smrtonosno je otrovna gljiva, dugogodišnjim konzumiranjem aktivira potencijalno smrtonosnu autoimunu reakciju.

Galerija fotografija

Podijeli