Preskoči do glavnog sadržaja

Nikandra

Nicandra physalodes

Karakteristike

Nikandra ili peruanska jabuka (Nicandra physalodes (L.) Gaertn.) je biljka iz porodice pomoćnica (Solanaceae). Stabljika je razgranata i naraste do 1 metar visine. Listovi su naizmjenični, nepravilnog ruba i prekriveni crnim točkicama. Cvjetovi su zvonolikog oblika, nježno plave boje s bijelim grlom i s po pet prašnika. Cvatu ljeti i kratkog su vijeka. Nakon cvjetanja razvija se velika kapsula koja sadrži jako puno sitnih, svijetlosmeđih sjemenki.

Nikandra je porijeklom iz Perua.

Etimologija

Latinsko ime roda nicandra imenovano je prema starogrčkom liječniku i pjesniku Nikandru iz Kolofona (2. stoljeće pr. n. e.) koji je pisao o biljkama i njihovom uzgoju, o pčelama, o životinjskim otrovima, protuotrovima i drugim temama.[1] Na stranim jezicima nazivi su shoo-fly plant, apple of Peru (eng.), Giftbeere (njem.), pomme du Pérou, faux coqueret (fr.), manzana del Perú, capulí cimarrón, chamico (špa.), joá-de-capote (port.), nikandra (slo.).

Uzgoj

Lako se uzgaja sjemenom, brzo i guste nikne. Odgovara joj puno sunce ili polusjena, te plodna i vlažna zemlja. Jednom posađena može vrlo lako postati korov na zemljištu te ukoliko to želite spriječiti, odrežite cvjetove nakon što cvjetanja kako se ne bi samostalno zasijala.

Upotreba

Poznata je kao biljka koja tjera muhe. Sok od listova i korijena biljke pomiješa se s mlijekom i stavi u plitku zdjelu. Muhe će biti privučene tekućinom, te nakon što popiju napitak uginut će.[2] Sjemenke znaju biti sastojak komercijalnih mješavina za hranjenje ptičica.

Galerija fotografija