Nertera Nertera granadensis

Carstvo:
Red:
Gentianales
Porodica:
Potporodica:
Rubioideae
Tribus:
Anthospermeae
Vrsta:
Nertera granadensis
Sinonimi:
Coprosma granadensis (Mutis ex L.f.) Heads, Gomozia granadensis Mutis ex L.f.

Karakteristike

Nertera ili koraljna mahovina (Nertera granadensis Druce) je trajna zeljasta biljka iz porodice broćeva (Rubiaceae). Prileglog je rasta, gusto prekriva tlo, naraste do 1 cm visine i do 10 cm širine. Listovi su sićušni, okruglasti, svijetlozeleni, nalaze se na kratkim peteljkama. Cvjetovi su zelenkastobijeli, zvjezdasti, stvaraju se u proljeće. Plodovi su male, sjajne, narančaste bobice veličine graška koje na biljci ostaju i kroz zimu.

Stanište i uzgoj

Prirodno je rasprostranjena na područjima Južne i Srednje Amerike, te jugoistočne Azije i Australije. Kod nas se uzgaja kao ukrasna sobna biljka.

Razmnožavanje se vrši sjemenom koje se sije u rano proljeće na humusnu, propusnu zemlju. Biljka traži toplinu tla i svijetlo ili polusjenovito mjesto, bez utjecaja direktne sunčeve svjetlosti. Zimi se temperatura ne bi smjela spustiti ispod 8°C. Zalijevanje je u fazi rasta obilno, kada miruje u jesen i zimi zalijevanje treba vršiti štedljivo, te pustiti da se zemlja prethodno osuši.

Etimologija

Nazivv roda Nertera potječe od grčke riječi nerteros (nizak) i nerthen (ispod), zbog ispruženog i puzajućeg rasta biljke.[1] Ime vrste granadensis potječe od imena za Novu Granadu, što je bilo staro ime za Kolumbije. Na stranim jezicima nazivi su coral bead plant, pin-cushion plant, coral moss, English baby tears (eng.), nertère de Grenade, perles de Grenade (fr.), coralito, rucachucao (špa.), koralnica (slo.).

Upotreba

Plodovi nisu jestivi, blago su otrovni.

Galerija fotografija

Podijeli