Preskoči do glavnog sadržaja

Nepalska truba

Beaumontia grandiflora

Karakteristike

Nepalska truba (Beaumontia grandiflora Wall.) je vazdazelena drvenasta biljka iz porodice zimzelenovki (Apocynaceae). Raste kao penjačica do 20 metara duljine. Iz prerezanih stabljika izlučuje mliječni sok. Listovi su jednostavni, nasuprotni, tamnozeleni, krupni, dugi 15-30 cm, široki 7-18 cm, obrnuto jajasti do eliptični, glatki, sjajni i kožasti, u početku su dlakavi, kasnije su goli, imaju peteljku dugu 1-2,5 cm. Cvjetovi su krupni, dugi 7-12 cm, zvonoliki, bijeli, mirisni, skupljeni u cvatove. Vjenčić je ljevkastog oblika s 5 režnjeva valovitih rubova, prašnika je 5 i ostaju unutar cvijeta. Cvate od lipnja do kolovoza. Plod je kapsula koja sadrži brojne izduženo jajolike sjemenke.

 

Stanište i uzgoj

Prirodno je rasprostranjena u jugoistočnoj Aziji (Indija, Nepal, Kina, Vijetnam, Tajland…) do 1400 metara nadmorske visine. U nekim saveznim državama u Srednjoj Americi smatra se naturaliziranom. Uzgaja se kao ukrasna biljka zbog dekorativnih i mirisnih cvjetova. U prirodnom staništu raste preko grmlja i stijena te ju u uzgoju treba privezati na potporanj. Odgovara joj svijetlo mjesto, plodno humusno tlo i vlažno drenirano tlo. Osjetljiva je na mraz te traži minimalnu temperaturu od 7-10°C. Za vrijeme aktivnog rasta obilno se zalijevaj dok u razdoblju mirovanja štedljivo. Nakon cvatnje se orezuje prošlogodišnji rast. Razmnožava se sjemenom ili krajem ljeta poluzrelim reznicama koje se ukorijenjuju u pjeskovitom tlu.

Etimologija

Naziv roda Beaumontia dan je u čast engleske vrtlarice Diane Wentworth Beaumont (1765. – 1831.). Ime vrste grandiflora sastavljeno je od latinskih riječi grandis (velik, veličanstven) i flora (cvijet), čime se ukazuje na krupne cvatove. [1] Na stranim jezicima nazivi su Easter lily vine, herald’s trumpet, Nepal trumpet flower (eng.), Lilienwein, Nepal-Trompetenblume, Heroldstrompete (njem.), tromba dell’araldo, tromba araldica (tal.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija