Nefrolepis Nephrolepis exaltata

Carstvo:
Red:
Polypodiales
Vrsta:
Nephrolepis exaltata
Sinonimi:
Polypodium exaltatum L.

Karakteristike

Nefrolepis (Nephrolepis exaltata (L.) Schott) je trajna biljka iz porodice Lomariopsidaceae. Biljka nema stabljiku već listovi rastu direktno iz zemlje. Dugi su, mogu narasti i do 250 cm dužine. Na njima se nalaze mnogo malih listića naizmjenično poredani, svaki listić je ušiljen i dug 2-8 cm, postupno prema vrhu sve manji.

Prirodno raste na području šuma i močvara Afrike, Južne i Srednje Amerike a kod nas se uzgaja kao popularna sobna biljka. Mnoge su sorte koje se međusobno razlikuju.

Etimologija

Latinsko ime roda Nephrolepis potječe od grčke riječi nephros (bubreg) i i lepis (ljuska), zbog bubrežastog oblika tanke membrane (induzij) koji prekriva sorus (nakupine u kojima su spore).[1] Ime vrste exaltata znači podignut, povišen zbog uspravnih listova.[2] Na stranim jezicima nazivi su sword fern, Boston swordfern, wild Boston fern (eng.), fougère de Boston (fr.), felce di Boston (tal.), nefrolepis, praprot (slo.).

Uzgoj

Nefrolepisu odgovara mjesto bez direktnog sunca, idealno polusvjetlo mjesto i kontinuirana vlažna zemlja. Odgovara im visoka vlaga i u zraku. Zimi ako je držimo u prostoriji s uključenim centralnim grijanjem, vlaženje zraka ili prskanje biljke vrlo je značajno. Najnižu temperaturu poželjno je držati iznad 15°C, u suprotnom listovi se mogu vrlo brzo početi sušiti kao i cijela biljka. Razmnožavamo je vriježama koje se same stvaraju pored matične biljke. Samo se odvoje od matične biljke i presade na željeno mjesto. Moguće je razmnožavati i rasijavanjem spora, premda ide teško. Zbog visoke potrebe za vlagom možemo biljku držati u kupaonici.

Galerija fotografija

Podijeli