Nefrolepis Nephrolepis exaltata

Carstvo:
Red:
Polypodiales
Vrsta:
Nephrolepis exaltata
Sinonimi:
Polypodium exaltatum L.

Karakteristike

Nefrolepis, kućna paprat ili kovrčava paprat (Nephrolepis exaltata (L.) Schott) je trajna biljka iz porodice Lomariopsidaceae. Listovi joj rastu direktno iz zemlje, dugi su, zašiljeni i obično uspravni, mogu narasti i do 250 cm dužine, a cijela biljke je visine do 80 cm i širine 50-90 cm. Na listovima se nalaze mnogo malih listića naizmjenično poredani, svaki listić je ušiljen i dug 2-8 cm, postupno prema vrhu sve manji.

Prirodno raste na području šuma i močvara Afrike, Južne i Srednje Amerike a kod nas se uzgaja kao popularna sobna biljka. Mnoge su sorte koje se međusobno razlikuju.

Uzgoj

Nefrolepisu odgovara mjesto bez direktnog sunca, idealno polusvjetlo mjesto i kontinuirana vlažna zemlja. Odgovara im visoka vlaga i u zraku. Zimi ako je držimo u prostoriji s uključenim centralnim grijanjem, vlaženje zraka ili prskanje biljke vrlo je značajno. Najnižu temperaturu poželjno je držati iznad 15°C, u suprotnom listovi se mogu vrlo brzo početi sušiti kao i cijela biljka. Zbog visoke potrebe za vlagom možemo biljku držati u kupaonici. Prihranjuje se svaka 2-3 tjedna blagim tekućim gnojivom.

Razmnožava se vriježama koje se same stvaraju pored matične biljke, samo se odvoje od i presade na željeno mjesto. Moguće je razmnožavati i rasijavanjem spora, premda ide teško. Presađuje se kada preraste lonac, svake 2-3 godine uz dodavanje svježeg komposta.

Od kultivara značajniji su:

  • ‘Bostoniensis’ – povijeni i širi listovi
  • ‘Marshallii’ – listovi su široki, gusto, svijetlozeleni
  • ‘Rooseveltii’ – listovi su veliki, valovitih rubova
  • ‘Whitmanii’ – listovi su kovrčavi i duboko urezani

Etimologija

Latinsko ime roda Nephrolepis potječe od grčke riječi nephros (bubreg) i i lepis (ljuska), zbog bubrežastog oblika tanke membrane (induzij) koji prekriva sorus (nakupine u kojima su spore).[1] Ime vrste exaltata znači podignut, povišen zbog uspravnih listova.[2] Na stranim jezicima nazivi su sword fern, Boston swordfern, wild Boston fern (eng.), fougère de Boston (fr.), felce di Boston (tal.), nefrolepis, praprot (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli