Preskoči do glavnog sadržaja

Nefrolepis

Nephrolepis exaltata

Karakteristike

Nefrolepis, kućna paprat ili kovrčava paprat (Nephrolepis exaltata (L.) Schott) je trajna biljka iz porodice Lomariopsidaceae. Listovi joj rastu direktno iz zemlje, dugi su, zašiljeni i obično uspravni, mogu narasti i do 250 cm dužine, a cijela biljke je visine do 80 cm i širine 50-90 cm. Na listovima se nalaze mnogo malih listića naizmjenično poredani, svaki listić je ušiljen i dug 2-8 cm, postupno prema vrhu sve manji.

Prirodno raste na području šuma i močvara Afrike, Južne i Srednje Amerike a kod nas se uzgaja kao popularna sobna biljka. Mnoge su sorte koje se međusobno razlikuju.

Uzgoj

Nefrolepisu odgovara mjesto bez direktnog sunca, idealno polusvjetlo mjesto i kontinuirana vlažna zemlja. Odgovara im visoka vlaga i u zraku. Zimi ako je držimo u prostoriji s uključenim centralnim grijanjem, vlaženje zraka ili prskanje biljke vrlo je značajno. Najnižu temperaturu poželjno je držati iznad 15°C, u suprotnom listovi se mogu vrlo brzo početi sušiti kao i cijela biljka. Zbog visoke potrebe za vlagom možemo biljku držati u kupaonici. Prihranjuje se svaka 2-3 tjedna blagim tekućim gnojivom.

Razmnožava se vriježama koje se same stvaraju pored matične biljke, samo se odvoje od i presade na željeno mjesto. Moguće je razmnožavati i rasijavanjem spora, premda ide teško. Presađuje se kada preraste lonac, svake 2-3 godine uz dodavanje svježeg komposta.

Od kultivara značajniji su:

  • ‘Bostoniensis’ – povijeni i širi listovi
  • ‘Marshallii’ – listovi su široki, gusto, svijetlozeleni
  • ‘Rooseveltii’ – listovi su veliki, valovitih rubova
  • ‘Whitmanii’ – listovi su kovrčavi i duboko urezani

Etimologija

Latinsko ime roda Nephrolepis potječe od grčke riječi nephros (bubreg) i i lepis (ljuska), zbog bubrežastog oblika tanke membrane (induzij) koji prekriva sorus (nakupine u kojima su spore).[1] Ime vrste exaltata znači podignut, povišen zbog uspravnih listova.[2] Na stranim jezicima nazivi su sword fern, Boston swordfern, wild Boston fern (eng.), fougère de Boston (fr.), felce di Boston (tal.), nefrolepis, praprot (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija