Preskoči do glavnog sadržaja

Narcis

Narcissus

Karakteristike

Narcis (Narcissus) je rod višegodišnjih cvjetnica iz porodice sunovrata (Amaryllidaceae). Rod broji 50 opisanih vrsta koje prirodno rastu na području jugozapadne Europe i sjevera Afrike. Podzemni dio čine lukovice iz kojih  izravno rastu uski, oko 40 centimetara dugi listovi, nalik vlatima trave. Stabljika je uspravna, duga, šuplja. Cvijet je sastavljen od dva dijela, čašice ili vjenčića trubasta oblika kojeg okružuje periant, odnosno latice cvjetnog omotača. Mogu biti jednostruki ili dvostruki, pojedinačni ili u skupovima.

Podjela narcisa prema boji i obliku cvijeta :

  • Trubasti narcis – naraste od 30 do 50 centimetara u visinu. Stabljika nosi jedan cvijet koji može biti dvobojan ili žute boje. Trubica je jednake veličine ili malo veća od latica.
  • Krupno krunasti narcis – na vrhu stabljike razvija se jedan cvijet čija je trubica duža od latica. Boja cvijeta može biti bijela, žuta ili dvobojna.
  • Sitno krunasti narcis – također stabljika nosi po jedan žuti, bijeli ili dvobojni cvijet, no u ovom slučaju trubica je kraća od latica.
  • Višestruki narcis – cvijet čini nekoliko redova latica te slabo izražena trubica. Naraste od 30 do 50 centimetara u visinu. Cvijet može biti dvobojan, bijel ili žut.
  • Narcis Triandrus (Narcissus triandrus L.) – cvjetna stapka nosi dva do šest cvjetov visećih, kratkih trubica. Visine je od 15 do 50 centimetara.
  • Narcis nalik ciklami (Narcissus cyclamineus Redouté) – visine je od 10 do 40 centimetara zbog čega je pogodan za kamenite vrtove. Cvjetove karakteriziraju latice zabačene unatrag.
  • Narcis Jonquilla (Narcissus jonquilla L.) – stabljika nosi nekoliko cvjetova. Trubica je kraća od latica. Visine je od 15 do 40 centimetara. Cvijet je žut ili dvobojan, opojnog mirisa.
  • Višecvjetni narcis (Narcissus tazetta L.) – cvjetna stapka nosi i po 12 cvjetova. Cvjetovi su bijel, žut ili dvobojan, snažno i lijepo miriše. Trubica je kraća od latica. Smatra se najstarijom kultiviranom vrstom narcisa.
  • Pjesnički narcis ili obični sunovrat (Narcissus poeticus L.) –  ima po jedan cvijet na stabljici. Čine ga bijele latice koje okružuju crveno obrubljenu trubicu. Visine je od 40 do 50 centimetara,
  • Patuljasti narcis – naraste od 7 do 20 centimetara. Cvjetaju ranije. Pogodni za kamenite vrtove.

Etimologija

Latinsko ime roda Narcissus potječe od starogrčke riječi nárkissos (Narcis), naziva za mladića u grčkoj mitologiji koji je odbijao svakog tko bi mu iskazao ljubav. Narcis se samo jednom zaljubio i to u vlastiti odraz na jezeru kada je želio popiti malo vode. Ne shvativši da je to on, zbog neuzvraćene ljubavi ubio se a na njegovom mjestu narasto je cvijet. Priča je kroz stoljeće inspirirala mnoge umjetnike koji su koristili temu za svoja djela, a Narcis je u Hrvatskoj poznato kao i ime osoba, češće one muškog spola.

Riječ nárkissos se također povezuje s rječju narke (omamljen) zbog utjecaja otrovnih narkotičnih alkaloida koje imaju lukovice. Na stranim jezicima nazivi su uglavnom varijacije na naziv roda, primjerice daffodil, narcissus, jonquil (eng.), Narzissen (njem.), narciso (port.), narcisa (slo.).

Uzgoj

Sunovrate razmnožavamo lukovicama koje sadimo ujesen od kolovoza do rujna na pognojenu gredicu. Odgovara im izravno sunce, iako uspijevaju i u polusjeni. Voli hranjiva, dobro drenirana tla. Dubina sadnje iznosi oko 15 cm a razmak oko 10 centimetara. Zimi nije potrebno zalijevanje, jedino u vrijeme cvatnje no lukovice u posudama zalijevamo češće.

Kada ocvatu lukovice možemo ih ostaviti u tlu ili izvaditi. Ukoliko ostanu u tlu same će se razmnožavati. Male lukovice koje se razvijaju uz glavnu lukovicu cvjetati će tek kad dosegnu uobičajenu veličinu. Ukoliko vadimo lukovicu, možemo i male lukovice presaditi na drugo mjesto. Da bi izvadili lukovice trebamo sačekati da lišće požuti i uvene kako bi nahranilo same lukovice. U proljeće nako cvatnje moguće je ošišati stabljike, važno je samo da ostanu listovi. Do jesenske sadnje lukovice držimo u suhoj i hladnoj prostoriji.

Galerija fotografija

Pregled lokacija