Preskoči do glavnog sadržaja

Mrtvački plašt

Nymphalis antiopa

Karakteristike

Mrtvački plašt (Nymphalis antiopa L.) je dnevni leptir iz porodice šarenaca (Nymphalidae). Krila su tamnosmeđa, na rubovima je karakteristični debeli, žuti pojas ispred kojih je red plavih mrlja u pravilnim razmacima na tamnoj podlozi. Prednji rub krila je sitno žuto pjegav, vanjski rub prednjih i stražnjih krila je nazubljen. Donja strana krila je tamnosmeđa, debljeg, svjetlijeg ruba. Ženka i mužjak istog su izgleda. Promjer krila iznosi 6-7,5 cm.

Razvoj leptira

Ženka u skupinama polaže do 100 jajašca na grančice vrsta breza (Betula), vrba (Salix), topole (Populus) ili brijesta (Ulmus). Jajašca su zelenkasta do smeđa, kasnije srebrnastosiva, okruglasta, uzdužnih bijelih rebra i poprečnih pruga. Gusjenica je crna, na leđima ima crne razgranate bodlje, na stranama tijela ima jarke crne mrlje, duga je oko 5 cm. Izlegne se nakon dvadesetak dana, živi u skupinama, može ih se vidjeti u lipnju i srpnju. Kukuljica je smeđesiva, na glavi ima dva šiljka i nema pjega, visi zalijepljena na stabljikama ili grančicama u srpnju i kolovozu.

Godišnje ima jednu generaciju, leti od ožujka do rujna. Prezimljuje kao imago koji se može vidjeti i tijekom cijele godine. Hrani se nektarom i biljnim sokovima.

Stanište

Rasprostranjen je u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi. Živi na sunčanim mjestima gdje god ima stabala hraniteljica, u svijetlim šumama i na rubovima šuma, od nizina do 2000 m nadmorske visine.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su mourning cloak, Camberwell beauty (eng.), Trauermantel (njem.), morio (fr.), vanessa antiopa (tal.), pogrebec (slo.), kraljev plašt (sr.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija