Preskoči do glavnog sadržaja

Momordika

Momordica charantia

Karakteristike

Gorka dinja, karela ili momordika (Momordica charantia L.) je jednogodišnja zeljasta puzavica iz porodice tikvi (Cucurbitaceae). Stabljika je razgranata, naraste do 5 metra dužine uglavnom isprepletena kao gusti tepih na tlu ili preko drugih biljaka. Izraženog je, neugodnog mirisa i tvori mnogobrojne duguljaste vitice kojima se prihvaća i penje. Listovi su naizmjenični, jednostavni, veliki, promjera 3-10 cm, nalaze se na peteljki. Srcolike su osnove, duboko urezani na 3-7 režnjeva nazubljenih rubova. Na Jednodomna je biljka, razlikujemo muške i ženske cvjetovi na istoj biljci. Cvjetovi su pojedinačni, žuti, sastoje se od vjenčića s pet latica. Cvatu u lipnju i srpnju. Plodovi su duguljasto ovalni, dugi do 30 cm, kvrgave i bradavičaste površine. U početku su zelene boje, dozrijevaju u rujnu i listopadu kada poprime žutonarančastu boju, tada se otvore i savinu u stranu. Sjemenke su svijetlosmeđe do crne, okružene ljepljivom, jarko crvenom pulpom.

Stanište

Prirodno je bila rasprostranjena na području Indije, odakle se dalje raširila po svijetu. Danas se uzgaja u tropskim i suptropskim područjima većeg dijela Azije, Srednje Amerike i u dijelovima Afrike, od nizina do 1000 m nadmorske visine. Negdje se smatra i korovnom vrstom. U Europu je unešena početkom 18. stoljeća.

Uzgoj

Sjeme se sije početkom proljeća na zaštićen mjesto i sadnice se presađuju krajem svibnja kada prođe zadnja opasnost od mraza. Sjeme se može sijati direktno na tlo početkom svibnja. Biljkama odgovara sunčano stanište, rahla, laka, hranjiva i dobro drenirana zemlja. Ljeti traži redovito i obilno zalijevanje. Brzo raste.

Postoje mnogi kultivari koji se razlikuju prema veličini i obliku ploda.

Etimologija

Naziv roda Momordica potječe od latinskog glagola mordere (gristi), zbog sjemenke koja izgleda kao da je zagrižena.[1] Ime vrste charantia grčkog je porijekla te znači lijep cvijet.[2] Na stranim jezicima nazivi su bitter melon, bitter gourd, bitter squash, balsam pear (eng.), Bittermelone, Bittergurke, Balsambirne, Bittere Spring-Gurke (njem.), margose, momordique, pomme de merveille, concombre africain, concombre amer, courge amère, melon amer (fr.), zucca amara (tal.), melón amargo, cundeamor chin, balsamina, tomaco (špa.), melãozinho (port.), momordika (slo.).

Rod Momordica od preko 150 opisanih vrsta, danas sadrži službeno prihvaćenih oko 50 vrsta.

Upotreba

Može se koristiti cijela biljka, od cvjetova, listova, mladih izdanaka i korijena, no obično se najviše koriste plodovi. Iznimno su gorkog okusa, jedu se kada su još mladi i zeleni. Tada su hrskavi, jedu se zajedno s korom sirovi, kuhani ili se kisele. Sjemenke su bogate uljem, mogu se iskoristiti za proizvodnju jestivog biljnog ulja. Listovi se mogu koristiti kao kuhano povrće.

Plodovi sadrže visoku količinu vitamina C, A, E, B1, B2, B3 i B9, bogata su kalijem, kalcijem, cinkom, magnezijem, fosforom i željezom, te dijetalnih vlakana. Studije koje seu rađene potvrđuju tradicionalnu primjenu gorke dinje u snižavanju glukoze u krvi te njezinoj primjeni u liječenju protiv dijabetisa.[3]

Galerija fotografija

Pregled lokacija