Močvarni taksodij Taxodium distichum

Carstvo:
Red:
Pinales
Porodica:
Vrsta:
Taxodium distichum
Sinonimi:
Cupressus disticha L., Schubertia disticha (L.) Mirb.

Karakteristike

Močvarni taksodij (Taxodium distichum (L.) Rich.) je crnogorično listopadno stablo iz porodice čempresovka (Cupressaceae). Najznačajniji je predstavnik roda taksodija (Taxodium). Stablo naraste do 45 m visine, konusnog je oblika. Deblo je promjera do 150 cm, kora je crvenosmeđa i ljušti se u uzdužnim nitima. Grane su male, brojne, horizontalne, zajedno s listovima tvore rahlu i prozračnu krošnju. Zanimljivo je da kod stabla koje se nalaze u vodi korijenje snažno izbija u nakupinama iz zemlje i raste u visinu pola metra. Smatra se da takvo korijenje služi biljci da provodi kisik do podzemnih korijena kojima bi u suprotnome pomanjkalo kisika kada raste u vodi, dakle služi prozračivanju biljke. Dodatan faktor može biti i da djeluje kao stabilizator. Iglice su mu mekane, svijetlozelene, linearne, ušiljene, duge 12-18 mm, široke oko 1,5 mm, perasto su poredane u dva reda. U jesen poprime zlatnožutu boju i tijekom zime opadaju. Cvate u ožujku i travnju. Muški cvjetovi skupljeni su oko 10-12 cm duge metličaste cvatove na krajevima grančica. Ženski češeri su okruglasti, veliki 2-3 cm, čine ih 10-12 ljusaka. Svaka ljuska češera nosi 1-2 nepravilno trokutaste sjemenke.

Stanište

Raste na močvarnim i vodenim terenima, prirodno na području jugoistočne Sjeverne Amerike. U srednjoj Europi uzgaja se od sredine 17. stoljeća kao ukrasna biljka, u grupama ili kao soliter. Razmnožava se sjemenom i reznicama. Pogoduju mu vlažna područja ali nema posebnih drugih zahtjeva prema tipu tla. Radi kvalitetnog drva potiče se uzgoj stabala. Brzo raste, otporan je na mraz i podnosi niske temperature do -30°C. Životni vijek može biti vrlo dug, najstarije živuće drvo izračunato je da ima 1620 godina i nalazi se u istočnoj Sjevernoj Americi.

Etimologija

Latinsko ime roda Taxodium potječe od grčke riječi taxos (tisa) i eides (sličan), zbog sličnost listova sa listovima tise. Ime vrste distichum znači dvoredan.[1] Na stranim jezicima nazivi su bald cypres, swamp cypress (eng.), Echte Sumpfzypresse (njem.), cyprès chauve, cyprès de Louisiane (fr.), cipresso calvo, cipresso delle paludi, tassodio (tal.), ciprés de los pantanos, ciprés calvo (špa.), močvirski taksodij (slo.).

Upotreba

Drvo je meko, lako ga je obrađivati, trajno je i izdržljivo, otporno na truljenje i termite, vrlo je cijenjeno. Koristi se za gradnju eksterijera građevina, čamaca i drugo.

Galerija fotografija

Podijeli