Preskoči do glavnog sadržaja

Mirisni vranjak

Gymnadenia odoratissima

Karakteristike

Mirisni vranjak (Gymnadenia odoratissima (L.) Rich.) iz porodice kaćuna (Orchidaceae). Stabljika je jednostavna, vitka, visoka 15-40 cm. Listovi su linealno lancetasti, sjajni i ušiljeni, nemau mrlje. Cvjetovi su dvospolni, mali, svijetlocrveni ili ružičasti, ugodnog mirisa, do 60 ih je skupljeno u uspravne, u početku kupaste, kasnije vitke valjkaste cvatove. Medna usna je trorežnjasta, usmjerena prema dolje. Ostruga im je jednako duga ili malo kraća od plodišta. Cvate u lipnju i srpnju. Plod je kapsula koja sadrži sićušne sjemenke.

Stanište

Rasprostranjena je u srednjoj Europi. Raste na travnjacima, močvarnim livadama, raste od nizina do planinskog pojasa. Strogo je zaštićena biljka.[1]

Etimologija

Naziv roda Gymnadenia potječe od grčkih riječi gymnos (gol) i aden (žlijezda) zbog toga što na dršci polinije (nakupine sljepljenog polena antere) bočno se nalazi nepotkrivena žlijezda. Ime vrste odoratissima ukazuje na izražen miris cvjetova.[2] Na stranim jezicima nazivi su Wohlriechende Händelwurz (njem.), orchis odorant (fr.), manina profumata (tal.), dehteči kukovičnik (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija