Preskoči do glavnog sadržaja

Mirisni kimonant

Chimonanthus praecox

Karakteristike

Mirisni kimonant ili rani kimonant (Chimonanthus praecox (L.) Link) je poluzimzeleni grm iz porodice kalikantovki (Calycanthaceae). Naraste 3-4 m visine. Grane su u početku sivozelene, kasnije posmeđe. Listovi su nasuprotni, jednostavni, jajasto eliptični do lancetasti, dugi 7-20 cm, široki 3-7 cm, cjeloviti, na licu sjajni, svijetlozeleni i goli, naličje im je svjetlije i dlakavo, imaju kratku peteljku dužine 3-18 mm. Cvjetovi su dvospolni, zvjezdasti, promjera oko 2,5 cm, s vanjske strane svijetložuti, u unutrašnjosti smeđežuti, jako mirisni i medonosni. U svakom cvijetu ima 5 do 10 kratkih prašnika sa širokim nitima. Cvate od prosinca do veljače prije listanja. Plod je zbirni, dlakav, kožast, dug 2-7 cm, širok 1-2,5 cm, pojedinačni plodovi su smeđi, tvrdi, s finom dlakom, dugi do 1,5 cm.

Stanište

Prirodno je široko rasprostranjen u središnjim i istočnim dijelovima Kine. Sadi se kao ukrasna biljka u parkovima i vrtovima. U prirodnom staništu ponaša kao zimzelen, međutim, u našoj klimi je listopadan te listovi opadaju dolaskom hladnih dana. Poželjno je grm saditi na položaj zaštićen od vjetra. Podnosi hladnu temperaturu do -15 °C. Razmnožava se sjetvom sjemena u proljeće ili reznicama u jesen.

Etimologija

Naziv roda Chimonanthus potječe od grčke riječi cheimon (zima) i anthos (cvijet), zbog razdoblja cvatnje. Ime vrste praecox latinskog je porijekla te znači rani ili rano sazrijevanje a ukazuje na to da vrsta cvate ranije od drugih sličnih vrsta. Na stranim jezicima nazivi su wintersweet, Japanese allspice (eng.), Chinesische Winterblüte (njem.), calicanto d’inverno (tal.), zimski cvet (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija