Miltonija Miltonia

Carstvo:
Odjeljak:
Magnoliophyta
Koljeno:
Liliopsida
Red:
Orchidales
Porodica:
Potporodica:
Epidendroideae
Tribus:
Maxillarieae

Karakteristike

Miltonija (Miltonia) je rod biljaka iz porodice orhideja (Orchidaceae). Biljke potječu iz Brazila, mada se mogu naći i na sjeveru Argentine te u šumama Atlantskog oceana, dok se Miltonia kayasimae može naći i u Peruu. Rastu samoniklo u toplim i vlažnim šumama te u planinskim šumama na granama prekrivenim mahovinom.

Podzemni dio čine rizomi i korijenje. Korijenje se razvija duž rizoma. Bijele je boje, relativno tanko i kratko te slabo razgranato. Dugi listovi rastu u paru iz pseudolukovice. Stabljika je uspravna i nerazgranata, često duža od listova. Cvjetovi su široki, plošni, traju oko 5 tjedana. Dolaze u nijansama bijele, žute, ružičaste, crvene i ljubičaste boje.

Spada u orhideje srednje veličine, naraste oko 50 cm u visinu.

Latinsko ime roda Miltonia dano je u čast britanskom plemiću vojvodi od Miltona, Charlesu Williamu Wentworth Fitzwilliamu (1786. – 1857.), zbog njegove velike ljubavi prema orhidejama.

Uzgoj

Miltonija, kao epifitna biljka, traži visoku vlažnost zraka zbog čega je dobro listove redovito prskati te redovito zalijevati. Zalijevanje se odvija na način da polovicu lončanice uronimo u odstajalu vodu, najbolje kišnicu, te držimo preko noći. Ukoliko nedostaje vlage listovi se počinju nabirati.

Gnojimo je od travnja do rujna svako dva tjedna. Ostalih mjeseci potrebe za gnojivom se smanjuju te ju je dovoljno prihraniti jednom mjesečno. Gnoji se posebnim tekućim gnojivom za orhideje koje stavljamo u vodu za zalijevanje. Dakle, orhideja nikada u potpunosti ne miruje, kada nema pupova i cvjetova, usmjerava energiju na rast pseudolukovica, korijena i lista.

Zahtijeva toplinu tokom cijele godine. Optimalne temeprature ljeti tokom dana kreću se oko 24-26° C, noću oko 16-17 °C. Zimi nešto niže, danju oko 17-18°C, noću 11-12° C. Potrebno je izbalansirati količinu svjetlosti. Nikada je ne stavljamo na izravno sunce, međutim traži više izloženosti svjetlu za vrijeme rasta. Ukoliko ne nađemo ravnotežu listovi žute, dakle svjetliji listovi ne znače bolest već višak svjetlosti.

Pojava tamnih mrlja na listovima ukazuje na suh zrak ili preveliku temperaturu.

Ukoliko se pseudolukovice smežuraju to ne znači da biljka nema dovoljno vode već da je iscrpila hranjive tvari na stvaranje cvijetova.

Presađuje se svako dvije godine u nešto veću posudu i to nakon cvatnje kada započinje s novim rastom. Za sadnju koristimo posebnu mješavinu prozračnih susptanci kao što su borova kora, paprat, perlit i slično. Kako bi zadržali veću vlažnost zraka, dobro je staviti mahovine oko samog korijena biljke.

Cvate od proljeća. Ukoliko je prostorija zagušljiva cvjetovi brzo venu te je dobro prozračivati prostor. Nakon cvatnje potrebno je do kraja odrezati cvjetnu stapku.

Razmnožava se dijeljenjem lukovica. Odjeljujemo najmanje dvije lukovice.

Galerija fotografija

Podijeli