Preskoči do glavnog sadržaja

Milogled

Sanicula europaea

Karakteristike

Milogled (Sanicula europaea L.) je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Stabljika je gola i uspravna, naraste do 60 cm visine. Rizom je kratak i vertikalan. Listovi su veliki 5-10 cm, široki 6-10 cm, okruglasti, duboko urezani na sitno nazubljene režnjeve. Prizemni listovi su smješteni na dugim peteljkama, do su listovi na stabljici nasuprotni, sjedeći ili tek kratkih peteljki. Cvjetovi su dvospolni, sitni, gusto skupljeni u manje glavičaste štitce, po 3-5 takvih cvatova nalaze se na vrhovima dugih stapki. Cvatu od lipnja do srpnja. Plodovi su promjera do 5 mm, obavijeni mekanim kukastim bodljama što im omogućuje da se priljepe za krzno životinja i tako rasprostrane.

Stanište

Rasprostranjen je na području Europe, Azije i dijelovima Afrike. Nalazimo ga na svježim ili vlažnim, hranjivim tlima, neutralne ili umjereno kisele reakcije, na sjenovitim mjestima šuma i šikara, od nizina do pretplaninskog pojasa.

Dobra je medonosna biljka, pčele rado posjećuju cvjetovi radi sakupljanja nektara i peluda[1]

Etimologija

Ime roda Sanicula vuče porijeklo od latinske riječi sanare (liječiti). Ime vrste europaea ukazuje na stanište.[2]

Na stranim jezicima nazivi su sanicle, wood sanicle (eng.), Wald-Sanikel (njem.), sanicle d’Europe (fr.), sanicola, erba fragolina (tal.), sanícula (špa.), navadni ženikelj (slo.).

Galerija fotografija