Preskoči do glavnog sadržaja

Metasekvoja

Metasequoia glyptostroboides

Karakteristike

Metasekvoja (Metasequoia glyptostroboides Hu and W.C.Cheng) je listopadno stablo iz porodice čempresa (Cupressaceae). Naraste do 35 m visine tvoreći deblo promjera do 2 metra. Kora je crvenosmeđa, u početku glatka, kasnije postane ispucana i ljušti se u uzdužnim nitima. Korijenov sustav je dobro razgranat, s jakim glavnim korijenom. Krošnja je u početku piramidalna, pravilna, kasnije postane široko zaobljena. Grane su vodoravno položene, grančice su nasuprotne i gole. Iglice su svijetlozelene na obje strane, u kasnu jesen postanu crvenkastožute, mekane, linearne, duge 8-15 mm, smještene su nasuprotno u dva reda na grančicama. Svake godine otpadaju zajedno s grančicom. Cvjetovi su jednospolni, muški cvjetovi su mali, žuti i grozdasto skupljeni, ženski su češerići veliki 0,5 cm, narastu do 3 cm, okruglasti su, vise na dugim drškama. Čine ih 22-26 plodnih ljuski, sadrže sjemenke s uskim krilcem.

Stanište

Rasprostranjena je u Kini, otkrivena je tek 1946. godine, a prije toga smatralo se da je izumrla i bila je poznata samo kao fosil. Staništa su joj uske doline, visoka vlažnost zraka i zemljišta. Uzgaja se kao ukrasna biljka u parkovima. Brzog je rasta, otporna je na hladne temperature do -20°C. Razmnožava se sjemenom i vegetativno reznicama u jesen.

Etimologija

Naziv roda Metasequoia potječe od grčke riječi meta (između) i sekvoja, zbog sličnosti s biljkama roda Sequoia. Ime vrste glyptostroboides ukazuje na sličnost s biljkama roda Glyptostrobus. Na stranim jezicima nazivi su dawn redwood (eng.), Urweltmammutbaum, Chinesisches Rotholz, Metasequoie, Wassertanne (njem.), séquoïa de Chine (fr.), abete d’acqua (tal.), metasecuoya (špa.), metasekvoja (slo.).

Galerija fotografija