Preskoči do glavnog sadržaja

Metasekvoja

Metasequoia glyptostroboides

Karakteristike

Metasekvoja (Metasequoia glyptostroboides Hu and W.C.Cheng) je listopadno stablo iz porodice čempresa (Cupressaceae). Naraste do 35 m visine tvoreći deblo promjera do 2 metra. Kora je crvenosmeđa, u početku glatka, kasnije postane ispucana i ljušti se u uzdužnim nitima. Korijenov sustav je dobro razgranat, s jakim glavnim korijenom. Krošnja je u početku piramidalna, pravilna, kasnije postane široko zaobljena. Grane su vodoravno položene, grančice su nasuprotne i gole. Iglice su svijetlozelene na obje strane, u kasnu jesen postanu crvenkastožute, mekane, linearne, duge 8-15 mm, smještene su nasuprotno u dva reda na grančicama. Svake godine otpadaju zajedno s grančicom. Cvjetovi su jednospolni, muški cvjetovi su mali, žuti i grozdasto skupljeni, ženski su češerići veliki 0,5 cm, narastu do 3 cm, okruglasti su, vise na dugim drškama. Čine ih 22-26 plodnih ljuski, sadrže sjemenke s uskim krilcem.

Stanište

Rasprostranjena je u Kini, otkrivena je tek 1946. godine, a prije toga smatralo se da je izumrla i bila je poznata samo kao fosil. Staništa su joj uske doline, visoka vlažnost zraka i zemljišta. Uzgaja se kao ukrasna biljka u parkovima. Brzog je rasta, otporna je na hladne temperature do -20°C. Razmnožava se sjemenom i vegetativno reznicama u jesen.

Etimologija

Naziv roda Metasequoia potječe od grčke riječi meta (između) i sekvoja, zbog sličnosti s biljkama roda Sequoia. Ime vrste glyptostroboides ukazuje na sličnost s biljkama roda Glyptostrobus. Na stranim jezicima nazivi su dawn redwood (eng.), Urweltmammutbaum, Chinesisches Rotholz, Metasequoie, Wassertanne (njem.), séquoïa de Chine (fr.), abete d’acqua (tal.), metasecuoya (špa.), metasekvoja (slo.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija