Ludara Rubroboletus satanas

Carstvo:
Odjeljak:
Basidiomycota
Koljeno:
Agaricomycetes
Red:
Boletales
Porodica:
Vrsta:
Rubroboletus satanas
Sinonimi:
Tubiporus satanas (Lenz) Maire, Boletus satanas Lenz

Karakteristike

Ludara (Rubroboletus satanas (Lenz) Kuan Zhao & Zhu L.Yang) je otrovna gljiva iz porodice vrganjevki (Boletaceae). Klobuk je bijelosiv, u početku poluokruglast, kasnije ispupčen i vijugavog ruba, debeo, mesnat, tvrd, gladak, za kišnog vremena malo ljepljiv, širok 5-30 cm. Cjevčice su crvene, na pritisak poprime zelenkastoplavu boju, duge. Stručak je crven, ispod klobuka žut, čvrst, pun, u donjem dijelu zadebljan i prekriven crvenom mrežicom, visok 5-15 cm, promjera 3-8 cm. Meso je sivkasto, na prerezu i na zraku malo poplavi, tvrdo, neugodnog je mirisa. Spore su vretenaste, glatke, otrusina je maslinastosmeđa.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, zapadnoj Aziji i Sjevernoj Americi. Raste ljeti u bjelogoričnim šumama i šumskim čistinama.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su Satan’s bolete (eng.), Satans-Röhrling, Satanspilz (njem.), bolet Satan (fr.), porcino malefico (tal.), boleto de Satanás (špa.), vražji goban (slo.).

Upotreba

Otrovna je gljiva, premda nije smrtonosno otrovna. Uzrokuje probavne tegobe, sadrži spojeve koji se ne uništavaju kuhanjem.

Galerija fotografija

Podijeli