Ljubičina Matthiola incana

Carstvo:
Red:
Brassicales
Porodica:
Vrsta:
Matthiola incana
Sinonimi:
Cheiranthus annuus L., Cheiranthus incanus L., Matthiola glabra DC.

Karakteristike

Sivkasta ljubičina (Matthiola incana (L.) R. Br.) je višegodišnja biljka iz porodice kupusnjača (Brassicaceae). Stabljika je dlakava, drvenasta u osnovi, naraste 30-80 cm visine. Prekrivena je kratkim bjelkastim dlačicama. Listovi su lancetasti, dugi 5-12 cm, široki 1-3 cm, cjelovitih rubova ili nazubljeni, zaobljeni. Cvjetovi su bijeli, ružičasti, ljubičasti, čašku čine 4 listića, vjenčić je građen od 4 latica. Skupljeni su u grozdaste cvatove na vrhovima stabljika. Cvatu od ožujka do svibnja. Plod je mahuna duga 6-10 cm, široka oko 3 mm.

Stanište

Kod nas raste u priobalnom području i na otocima. Smatra se gotovo ugroženom i zaštićena je vrsta. Uzgaja se kao ukrasna biljka, traži stanište punog sunca, dobro dreniranu i suhu ili umjereno vlažnu zemlju. Razmnožava se sjemenom koje se sije krajem zime na zaštićeno i kasnije presađuje ili se sije direktno na otvoreno kada zemlja bude dovoljno topla, ili se razmnožavaju reznicama tijekom ljeta.

Etimologija

Latinsko ime roda Matthiola dano je u čast talijanskog liječnika i botaničara Pietra Andrea Matthiola (1500. – 1577.). Ime vrste incana znači bjeličastosiva.[1] Na stranim jezicima nazivi su hoary stock, tenweeks stock (eng.), Garten-Levkoje (njem.), violacciocca rossa (tal.), rdača matijola (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli