Preskoči do glavnog sadržaja

Ljetni jednolist

Ophioglossum vulgatum

Karakteristike

Ljetni jednolist (Ophioglossum vulgatum L.) je trajna zeljasta biljka iz porodice jednolista (Ophioglossaceae). Podanak je vertikalan i kratak. List je samo jedan, visok do 30 cm, podijeljen na dva dijela – fertilni i sterilni. Sterilni list je širok, izduženo jajast, zelen i sjajan, cjelovitog ruba i mrežaste nervature, pri dnu naglo sužen kao u dršku. Plodni dio lista u gornjem dijelu izgleda kao klas dug 2-5 cm, širok 3-4 mm, ima u dva reda položeno 12-50 sporangija. Cvate od svibnja do srpnja  a spore dozrijevaju od svibnja do kolovoza.

Stanište

Rasprostranjena je u Europi, od zapadne do istočne Azije, u sjevernoj Africi i Sjevernoj Americi. Raste na polusvjetlom, vlažnom i humusnom tlu, na livadama i pašnjacima, od nizina do gorskog pojasa. Zaštićena je biljka.

Etimologija

Naziv roda Ophioglossum potječe od grčkih riječi ophis (zmija) i glossa (jezik), zbog oblika fertilnog izboja.[1] Ime vrste vulgatum znači čest, raširen, uobičajen. Na stranim jezicima nazivi su ophiglosse commun, langue de serpent (fr.), ofioglosso comune (tal.), lengua de serpiente, lanza de Cristo (špa.), navadni kačji jezik (slo.), jednolistak, zmijski jezik (sr.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija