Preskoči do glavnog sadržaja

Ljetni čempres

Bassia scoparia

Karakteristike

Ljetni čempres, šibasta metlica ili sjetvena metlica (Bassia scoparia (L.) A. J. Scott) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice šćireva (Amaranthaceae). Stabljika je gusta, snažno razgranata, naraste kao grmić do 1 metar visine i 50 cm širine. Listovi su naizmjenični, mali, izduženo kopljasti, sjedeći, dugi 2-6 cm, široki 5-8 mm, cjelovitih rubova, zeleni no ujesen poprimaju crvenu boju. Cvjetovi su dvospolni, sitni, veliki tek oko 1 mm, pojedinačni su ili skupljeni po dvoje u pazušcima listova. Čine ih pet jajastih latica, prašnika je pet, tučak ima tri njuške. Cvatu od lipnja do listopada. Sjemenke su smeđe, plosnate, zaobljene u osnovi, sužene na vrhu.

Uzgoj

Rasprostranjena je u istočnoj Europi i Aziji. Kao ukrasna biljka proširila se i na druga područja i kontinente, danas se negdje smatra invazivnom i korovnom vrstom. Brzog je rasta. Pogodna su joj sunčana i topla staništa, plodna i dobro drenirana zemlja. Dobro podnosi siromašna zemljišta i sušu, može se saditi za spriječavanje erozije. Otporan je na bolesti i štetnike.

Etimologija

Naziv roda dan je u čast talijanskog botaničara Feerdinanda Bassija (1710. – 1774.). Ime vrste scoparia potječe od latinske riječi scopa (metla), zbog upotrebe biljaka u izradi metli.[1]  Na stranim jezicima nazivi su belvedere cypress, broom-cypress, burning bush, ragweed, Mexican fireweed (eng.), Besen-Radmelde, Besenstrauch, Sommerzypresse (njem.), cyprès d’été, kochie à balais (fr.), belvedere, granata comune (tal.), navadni metlovec (slo.).

Upotreba

Koristi se za izradu metla za čišćenje.

Galerija fotografija