Preskoči do glavnog sadržaja

Livadna urodica

Melampyrum pratense

Karakteristike

Livadna urodica (Melampyrum pratense L.) je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice volovodki (Orobanchaceae). Raste kao poluparazit. Stabljika je uspravna ili uzdižuća, jednostavna ili razgranata, naraste 10-50 cm visine. Listovi su nasuprotni, tamnozeleni, glatki u gotovo goli, lancetasti, postupno ušiljeni, cjelovitih rubova, nalaze se na vrlo kratkim peteljkama. Cvjetovi su dvospolni, pojedinačni, skupljeni u cvatove i svi su upereni u jednu stranu. Pricvjetni listovi su kopljasti, suženi u osnovi. Vjenčić je dug 1,5-2 cm, blijedožute ili zlatnožute boje, gotovo ravne cijevi, zatvorenog ždrijela, donja usna vjenčića je ispružena. Čaška je cjevasta, gola i tri puta kraća od vjenčića, ima crvenkaste mrlje i 5 kopljastih zubaca koji su ispruženi ili uvijeni prema natrag. Prašnika ima 4. Cvatu od svibnja do kolovoza, oprašuju ih kukci. Plod je eliptična, plosnata kapsula, sadrži 4 crnih sjemenki koje raznose mravi. Dozrijeva od srpnja do rujna, sjemenke prokliju već ujesen i prezime kao mlade biljke.

Stanište

Rasprostranjen je u srednjoj i sjevernoj Europi, te u zapadnoj Aziji. Raste na svježim i kiselim tlima, u listopadnim, crnogoričnim ili mješovitim šumama, u šumskim čistinama, do 1200 m nadmorske visine. Razmnožava se sjemenom.

Kada se nađe u brašnu kruhu daje tamnu boju i loš okus. Otrovna je za životinje na ispašu.

Etimologija

Naziv roda Melampyrum potječe od grčkih riječi melas (crn) i pyros (pšenica), zbog crnih sjemenki koje sliče žitu. Ime vrste pratense znači livadski.[1]  Na stranim jezicima nazivi su common cow-wheat (eng.), Wiesen-Wachtelweizen (njem.), mélampyre des prés, millet des bois, cochelet, sarriette jaune (fr.), spigarola bianca (tal.), navadni črnilec (slo.).

Upotreba

Navodno ima iskoristivost kao insekticid za kukce koji su osjetljivi na rinantin i druge slične spojeve.[2]

Galerija fotografija

Pregled lokacija