Leganj mračnjak Caprimulgus europaeus

Carstvo:
Koljeno:
Chordata
Red:
Caprimulgiformes
Porodica:
Vrsta:
Caprimulgus europaeus

Karakteristike

Leganj mračnjak (Caprimulgus europaeus L.) je ptica iz porodice Caprimulgidae. Tijelo mu je u suštini smeđe boje, prošarano crnim i sivim malim prugama. Usta su im vrlo široka, oči su velike i tamne, dobro prilagođene noći. Krila su velika i široka, na vanjskim letnim perima ima bijele pjege. Noge su kratke i zakržljale, kljun je također kratak. Spolovi su različito obojani. Mužjaci se u proljeće glasaju zujavo kao čegrtaljka.

Hrane se kukcima, kornjašima.

Gnijezda ne grade, ženka jaja polažu izravno na tlo u šumi u blizini stabla ili grmlja. Nakon što se mali ptiči izlegnu majka se o njima brine 2 tjedna, a tada ih može ostaviti s drugim mužjakom i osnovati drugo leglo.

Stanište

Rasprostranjena je u cijeloj Europi izuzev krajnjeg sjevera, te u srednjoj i južnoj Aziji. Ptica je selica, zimuje u Africi u području južnije od Sahare. Živi u šumama, vrijeme provodi na tlu ili na niskim granama, no dobro je kamuflirana u okružju vegetacije i neprimjetna je. Aktivna je noću, hranu kreće tražiti u sumrak.

Etimologija

Naziv roda Caprimulgus potječe do latinskih riječi capra (koza) i mulgere (musti), prema starom mitu da legnjevi muzu kozje mlijeko. Ime vrste europaeus ukazuje na glavno stanište. Na stranim jezicima nazivi su European nightjar, Eurasian nightjar (eng.), Europäischer Ziegenmelker (njem.), engoulevent d’Europe (fr.), succiacapre, caprimulgo europeo (tal.), chotacabras europeo, chotacabras gris (špa.), noitibó-da-europa (port.), podhujka (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli