Ledenka Pseudohydnum gelatinosum

Carstvo:
Odjeljak:
Basidiomycota
Koljeno:
Agaricomycetes
Red:
Auriculariales
Vrsta:
Pseudohydnum gelatinosum
Sinonimi:
Hydnum gelatinosum Scop., Steccherinum gelatinosum (Scop.) Gray

Karakteristike

Ledenka (Pseudohydnum gelatinosum (Scop.) P.Karst.) je jestiva gljiva čija pripadnost porodici još nije definirana. Klobuk je bijel, proziran, želatinaste je strukture, hrapave površine, promjera 3-6 cm. Više klobuka raste jedan na drugome, stručak uglavnom izostaje. Trusište je bodljikavo, bodljike su bijele boje, prozirne, duge do 3 mm. Meso je bijelo i prozirno, debelo, želatinasto, karakterističnog mirisa i okusa. Spore su okruglaste, glatke, otrusina je bijela.

Stanište

Rasprostranjena je na svim kontinentima izuzev Afrike i Antarktika. Raste ljeti i kasno u jesen, na trulim panjevima crnogoričnih stabala.

Postoji forma smeđeg plodišta koja se češće javlja na panjevima jela.

Etimologija

Latinski naziv roda Pseudohydnum ukazuje na sličnost s gljivama roda Hydnum. Ime vrste gelatinosum ukazuje na želatinoznu strukturu plodišta. Na stranim jezicima nazivi su toothed jelly fungus, false hedgehog mushroom white jelly mushroom (eng.), Gallertige Zitterzahn, Zitterzahn, Eispilz, Eiszitterpilz, Gallertstacheling (njem.).

Upotreba

Jestiva je gljiva, osrednje kvalitete. Može se jesti sirova u salati.

Galerija fotografija

Podijeli