Lastavica Hirundo rustica

Carstvo:
Koljeno:
Chordata
Red:
Passeriformes
Porodica:
Vrsta:
Hirundo rustica
Sinonimi:
Hirundo erythrogaster Bodd.

Karakteristike

Lastavica (Hirundo rustica L.) je vrsta ptice iz istoimene porodice lastavica (Hirundinidae). Tijelo joj je s gornje strane metalno tamnoplave boje, na trbuhu bijelo, slabe ružičaste nijanse. Na području čela i grla crvenosmeđe boje. Rep je dulji i više rašljast u odnosu na piljci, čiopa ima duža i uska krila. Mužjaci i ženke podjednake su veličine oko 19 cm, težine 20 grama. Rep je rašljast, što je karakteristično tijekom leta. Ima duga rubna repa.

Pjev joj je tih i cvrkutav. Izvrstan je letač.

Stanište

Staništa su joj isključivo naselja, uglavnom seoska imanja gdje ima polja, livada i ribnjaka. Ptica je selica, koja dolaskom hladnih dana u listopadu otputuje u Afriku južno od Sahare gdje zimuje i vraća se u ožujku.

Prehrana

Hrani se sitnim kukcima koje lovi u letu, a također i pije tijekom leta iznad vode.

Razmnožavanje

Gnijezdi se 2-3 puta godišnje u razdoblju od travnja do rujna. Gnijezdo gradi u obliku posude otvoreno s gornje strane, gradi ga na tavanima, u stajama i drugim zatvorenim područjima. Gradi ga od blata i dijelova biljaka koje s unutrašnje strane oblaže perjem. Ženka liježe 4-6 jaja a na njima sjede oba roditelja. Jaja su bijela, tamnih sivih ili crvenosmeđih mrlja. Kada se mali ptiči izlegnu oba roditelja se također zajedno brinu o njima, a povremeno se dogodi da i mlade ptice koje su se izlegle u prvom leglu pomažu roditeljima u othranjivanju svoje mlađe braće. Osamostaljuju se nakon 19-23 dana.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su barn swallow (eng.), Rauchschwalbe (njem.), hirondelle rustique (fr.), hirondelle de cheminée, hirondelle des granges (fr.), rondine comune (tal.), golondrina común, andorina (špa.), kmečka lastovka (slo.).

Galerija fotografija

Podijeli