Preskoči do glavnog sadržaja

Lanilist

Linaria vulgaris

Karakteristike

Lanilist (Linaria vulgaris Mill.) je trajna zeljasta biljka iz porodice zijevalica (Scrophulariaceae). Stabljika je uspravna, gola, razgranata, visoka do 50 cm i gusto obrasla listovima. Korijen je dug , jak i dobro razvijen. Listovi su duguljasti, uski, cjelovitog ruba, sjedeći i smješteni naizmjenično ili nasuprotno uzduž stabljika. Cvjetovi cvatu od lipnja do rujna i rastu skupljeni u guste grozdove na gornjem dijelu stabljike. Vjenčić im je cjevast, sastavljen od dvije usne i šupljom ostrugom na dnu, donja usna ima tri režnja. Čaška ima 5 dijelova, prašnika ima 4. Plod je tobolac koji se raspuca te rasije više plosnatih, okriljenih sjemenki. Jedna biljka u godini stvori 8000-30000 sjemena.[1]

Stanište

Prirodno je rasprostranjen na području Europe i sjeverne Azije. Raste na plodnim, suhim zemljištima. Nalazimo ga na livadama, pašnjacima, uz putove i rubove šuma, često u velikim skupinama, od nizina do 1600 m n. v. Razmnožava se sjemenom.

Oprašuju je pčele i bumbari te je dobra medonosna biljka. Pčele sakupljaju nektar i pelud, međutim do nektara, koji se nalazi na dnu cvijeta, mogu doći tek nakon što je bumbar napravio rupicu na ostrugi.

Etimologija

Latinski naziv roda Linaria potječe od riječi linum (lan), zbog sličnosti listova sa listovima lana, a isto je vidljivo i u našoj riječi lanilist. Ime vrste vulgaris znači uobičajen, čest.[2] Na stranim jezicima poznata je kao common toadflax, yellow toadflax (eng.), Echtes Leinkraut (njem.), linaire (fr.), linaiola (tal.), navadna madronščica (slo.).

Upotreba

Sakuplja se cijela biljka u cvatu. Koristi se za vodene bolesti, žuticu, tjera mokraću i stolicu, no nije baš naročito popularna u travarstvu. Od cvjetova dobiva se žuta boja za bojanje prirodnih tkanina a pripravak od biljke služi kao insekticid.[3]

Galerija fotografija

Pregled lokacija