Preskoči do glavnog sadržaja

Kurkuma

Curcuma longa

Karakteristike

Kurkuma (Curcuma longa L.) je zeljasta trajnica iz porodice đumbirovki (Zingiberaceae). Porijeklom je iz toplih i vlažnih tropskih područja jugoistočne Azije. Stabljika je uspravna, razgranata, naraste do 1 metar visine. Listovi su naizmjenično smješteni u dva reda, eliptičnog su oblika i suženi u vrhu. Mogu narasti vrlo dugi, čak i preko 2 metra, no obično narastu oko 70 cm dužine. Cvjetovi su dvospolni, skupljeni u guste cvatove koji rastu u srednjem dijelu biljke. U svom prirodnom staništu cvate u kolovozu. Rizom je cilindričan s čestim priraslim segmentima, aromatičan, ispod tanke kore iznutra je intenzivne žutonarančaste boje.

Uzgoj

Uzgaja se sijanjem sjemena u jesen ili, još bolje, pomoću komadića rizoma u rano ljeto. Rizome položimo u teglu i lagano prekrijemo zemljom tako da budu plitko posađeni. Zemlju redovito održavamo vlažnom i uz malo strpljenja iz rizoma će krenuti stabljika. Tada ju možemo presaditi na bolje mjesto, bitno je samo da tlo bude dobro drenirano i redovito vlažno, uz puno topline i puno svjetlosti ali zaklonjeno od jakog sunca. Ako se listovi suše to je znak da je prevelika vlaga u tlu ili prevelika izloženost suncu.

Etimologija

Naziv roda Curcuma potječe od arapske riječi kurkum. Ime vrste longa znači izdužen. Na stranim jezicima nazivi su turmeric (eng.), Kurkuma, Kurkume, Gelber Ingwer, Safranwurz,, Gelbwurz (njem.), curcuma (fr., tal.), cúrcuma (špa.), açafrão-da-terra, cúrcuma, turmérico, raiz-de-sol, gengibre amarelo (port.), kurkuma (slo.).

Upotreba

Cijela biljka je iskoristiva premda se najviše koristi rizom. Kuha se oko 45 minuta, suši i melje te se takav prah koristi kao začin (curry) i boja za hranu. Posjeduje dobrotvorne učinke na funkcioniranje jetre, izlučivanje žuči, smanjuje razinu kolesterola, koristi se kod slabog apetita i probavnih smetnji.

  • tinktura (1:5 u 70% alkoholu) – 20k u čaši vode i uzima nakon svakog obroka

Destilacijom podanka i korijena vodenom parom dobiva se eterično ulje potiče stvaranje žuči, poboljšava probavu i spriječava pojavu plinova u probavnom sustavu. Ne koristi se u trudnoći.

Galerija fotografija

Pregled lokacija