Preskoči do glavnog sadržaja

Kupusov bijelac

Pieris brassicae

Karakteristike

Kupusov bijelac (Pieris brassicae L.) je dnevni leptir iz porodice bijelaca (Pieridae). Krila su im bijela, imaju smeđe ili crno polukružno područje na vrhovima prednjih krila. Na stražnjim krilima imaju malu crnu mrlju na vanjskom kraju prednjeg ruba a ženka ima još i dodatne dvije tamne pjege na prednjim krilima. Proljetne generacije imaju vrhove prednjih krila još bijelo naprašene. Donja strana stražnjih krila je kod ženke i mužjaka žuto poprašena. Promjera su 5-6,5 cm.

Razvoj leptira

Ženka u skupinama polaže 20-250 jajašca na biljke iz porodice kupusnjača (Brassicaceae), npr na kupusu, cvjetači, repici, gorušici itd. Jajašca su stožasta, žuta, možemo ih naći u svibnju te krajem ljeta. Gusjenice se u početku drže zajedno, proždrljivo se hrane i mogu napraviti veliku štetu na biljkama. Gusjenica je žutozelena, prekrivena malim crnim točkicama i nježnim bijelim dlačicama, duga oko 4 cm. Nakon četiri tjedna zakukulji se u svijetlozelenkastu kukuljicu sitnih crnih i žutih točaka koja visi u okomitom položaju pričvršćena ljepljivim nitima. Kukulje se na okolnim zidovima i drveću, rijetko na biljkama hraniteljicama. Leptir se razvije za oko 14 dana, osim ako se radi o jesenskoj generaciji, tada u fazi kukuljice prezimi. Hrani se cvjetnim nektarom.

Leti od ožujka do rujna u 2-3 generacije.

Prirodni neprijatelji gusjenica su osice najeznice koje na njima polažu jajašca.

Stanište

Prirodno je rasprostranjen u Europi, u zapadnoj i srednjoj Aziji te u sjevernoj Africi, danas je unešen i u druge dijelove svijeta. Kod nas je jedan od najčešćih leptira, raširen je u vrtovima i povrtnjacima, na otvorenim terenima, cvjetnim livadama, uz rubove šuma sve do 2600 m nadmorske visine. Možemo ga naći u cijeloj Hrvatskoj, uključujući i na otocima. Zbog upotrebe pesticida u konvencionalnoj poljoprivredi njegova brojnost je smanjena.

Etimologija

Na stranim jezicima nazivi su large white, cabbage butterfly, cabbage white, cabbage moth (eng.), Großer Kohlweißling (njem.), piéride du chou (fr.), cavolaia maggiore (tal.), mariposa de la col, blanca de la col (špa.), borboleta branca da couve (port.), kapusov belin (slo.), veliki kupusar (sr.).

Galerija fotografija

Pregled lokacija