Preskoči do glavnog sadržaja

Kukavica

Cuculus canorus

Karakteristike

Obična kukavica (Cuculus canorus L.) je vrsta ptica selica iz istoimene porodice kukavica (Cuculidae). Tijelo je obično tamnije sivo, vrat je bjelkastosiv, trbuh je bjelkast s izraženim horizontalnim crnim prugama. Srednje su veličine, oko 33 cm, teže oko 100-130 grama. Oči su okrugle, obrub im je narančast ili svijetlosmeđ. Noge su kratke, rep je dug, tamnosiv, bijelih mrlja. Živi do 10 godina.

Hrane se kukcima u svim razvojnim oblicima.

Razmnožavanje

Ženka se pari s više mužjaka i u jednoj sezoni u lipnju i srpnju snese do 25 jaja. Ne gradi vlastita gnijezda, ne sijedi na njima niti se ne brine o svojim ptičima, već jaja podmeće u gnijezda ptica pjevica, primjerice u gnijezdu kraljića, grmuše, pliska, popića, crvendaća. Svako jaje polaže u drugo tuđe gnijezdo. Jaje je veliko 17×22 mm, sivkaste boje s tamnim malim, okruglastim mrljama. Po obojenosti jako sliče jajima gnijezda domaćina. Ptica domaćin na jajetu kukavice sjedi oko 12 dana dok se mali ptič ne izlegne ne znajući da jaje nije njezino. Obično se izlegne brže nego druga vrsta, te kada ptica domaćin izbiva iz gnijezda mladunac kukavice iskorištava situaciju te uz malo snage iz gnijezda izbaci druga jaja ili već izlegle male ptice te tako ostaje jedina ptica u tuđem gnijezdu. Većeg je rasta nego druge ptice te se tako izbori za svu hranu. U gnijezdu ostaje 20-23 dana prije nego što se osamostali.

Stanište

Rasprostranjena je u cijeloj Europi, Aziji i sjeverozapadnoj. Živi na otvorenim područjima, gdje ima šumarke i grmlja, na močvarama i tršćama. Dolaskom hladnih jesenskih dana prelazi velike udaljenosti kako bi zimu provela u južnoj Africi i južnoj Aziji, vraćaju se početkom proljeća.

Etimologija

Latinski naziv roda Cuculus i naš naziv kukavica dobila je zbog ku-ku glasanja. Ime vrste canorus potječe od latinske riječi canor (melodija), cano (pjevati). Na stranim jezicima nazivi su common cuckoo (eng.), Kuckuck (njem.), coucou gris (fr.), cuculo (tal.), cuco común (špa.), cuco-canoro (port.), kukavica (slo.).

Opisano ih je nekoliko podvrsta koje se razlikuju prema području nastanjivanja.

Galerija fotografija

Pregled lokacija