Krumpirov grm Lycianthes rantonnetii

Carstvo:
Red:
Solanales
Porodica:
Vrsta:
Lycianthes rantonnetii
Sinonimi:
Solanum rantonnetii Carrière

Karakteristike

Krumpirov grm (Lycianthes rantonnetii (Carrière) Bitter) je trajna biljka iz porodice pomoćnica (Solanaceae). Naraste oko 2-3 m visine i širine. Listovi su dugi 5-7 cm, široki 4 cm, nalaze se na kratkim peteljkama a tek su u početku malo dlakavi. Cvjetovi su plavoljubičasti, veliki 3-4 cm, imaju pet prašnika. Cvatu od lipnja do rujna. Plodovi su narančaste bobe veličine 2-3,5 cm.

Stanište

Prirodno je rasprostranjen u Južnoj Americi (Brazil, Bolivija, Argentina, Paragvaj). Uzgaja se kao ukrasna biljka širom svijeta, u hladnijim krajevima u ukrasnim loncima na balkonu i terasi jer se dolaskom hladnih jesenskih dana unosi u kuću na zaštićeno. Razmnožavanje se vrši reznicama, brzog je rasta. Odgovara mu toplo mjesto punog sunca i dobro drenirana zemlja. Jednostavan je za uzgoj jedino je potrebno pripaziti zimi jer odbacuje listove za vrijeme preniskih temperatura. Zalijevanje se vrši umjereno kako se voda ne bi nakupljala u području korijena. Orezuje se prema potrebi kako bi se formirao željeni oblik.

Etimologija

Ime vrste dano je u čast francuskog hortikulturista imena Barthélémy Victor Rantonnet (1797. – 1871.) Na stranim jezicima nazivi su blue potato bush (eng.), Enzianstrauch, Kartoffelbaum (njem.), arbre à gentiane, morelle de Rantonnet (fr.), morella di Rantonnet (tal.), rantonetijeva krompirjevka (slo.), encian drvo (sr.).

Galerija fotografija

Podijeli