Preskoči do glavnog sadržaja

Krtica

Talpa europaea

Karakteristike

Krtica (Talpa europaea L.) je vrsta životinja iz razreda sisavaca (Mammalia). Oblikom tijela je prilagođena za kretanje u zemlji. Tijelo im je cilindrično, dužine oko 15 cm i prekriveno gustom crnom dlakom. Teže 80-120 grama. Rep je kratak, nos je zašiljen a vanjske uši im nedostaju. Oči su male, sakrivene iza krzna i slabo se njime služe. Prednje noge su kratke, no vrlo razvijenih mišića, a na kandžama imaju pet prstiju sa snažnim noktima koje su zakrivljene prema van i koje im služe da kopaju tunele razbacujući zemlju na stranu. Mogu dugo boraviti ispod zemlje, gdje udišu rijedak zrak a tvori dugačke hodnike s brojni izlazima. Na površinu izbacuje zemlje te tako nastaju krtičnjaci. Zimi se zavlače dublje pod zemlju a ljeti se zakopavaju tek plitko na površini. Većinu vremena provode ispod zemlje.

Hrane se gujavicama, posebno kišnim glistama (Lumbricus terrestris)malim beskičmenjacima i njihovim larvama. Slina im sadrži toksin koji paralizira gliste što im omogućuje da hranu pohrane za kasnije. Vodu ne piju.

Stanište

Rasprostranjena je na području Europe i dijelovima sjeverne Azije. Staništa su joj livade, polja, rubovi listopadnih šuma. Vole rahlu zemlju, izbjegavaju pjeskovita, kamenita, poplavljena i jako suha tla. U vrtovima, na polju a i na sportskim travnjacima znaju predstavljati problem kada kopanjem izbacuju zemlju na površinu.

Razmnožavanje

Krtice se pare u kraće vrijeme na proljeće i grade gnijezdo u zemlji postavljeno suhim listovima i travom. Ženka nosi oko 28 dana i rađa 4-6 mladih koje sišu 4-5 tjedana. O njima se brine i posjećuje ih više puta dnevno. Nakon mjesec dana mladi napuštaju gnijezdi i traže vlastito mjesto za život. Spolno zreli postaju nakon godinu dana. Mužjaci urinom obilježavaju svoj teritorij. Žive 3-4 godine.

U vrtu i na polju je korisna životinja koja iako tvori krtičnjake koji nekima smetaju, regulira populaciju kukaca a kopajući u tlu pomaže prozračivanju tla. Jedino svojom podzemnom šetnjom mogu oštetiti korijenje mladih biljaka.

Galerija fotografija

Pregled lokacija